ГоловнаПолітика

Власенко знайшов у законодавстві можливість лікування Тимошенко за кордоном

Захисник відзначає лише необхідність політичної волі Януковича.

Власенко знайшов у законодавстві можливість лікування Тимошенко за кордоном
Фото: byut.com.ua

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко спростовує заяву Президента Віктора Януковича про неможливість лікування Тимошенко за кордоном без зміни закону.

Про це він заявив, відповідаючи на запитання журналістів після зустрічі з екс-прем'єром у Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" (Харків).

"Ніяких змін законодавства не потрібно, потрібно одне - політична воля Януковича на такі дії", - сказав С. Власенко.

Він зазначив, що частина 2 статті 7 Кримінально-виконавчого кодексу надає ув'язненим усі права, які мають інші громадяни України.

При цьому, за його словами, стаття 36 Основ законодавства з питань охорони здоров'я передбачає можливість лікування хворих за кордоном України, а частина 2 цієї статті зобов'язує державу сприяти лікуванню за кордоном людині, яка такого лікування вимагає.

"Для того, щоб реалізувати цю норму, необхідно два висновки: перший - що особа потребує лікування і другий - те, що таке лікування неможливе в Україні", - зазначив Власенко.

Він зауважив, що директор німецької клініки "Шаріте" Карл Макс Айнхойпл неодноразово робив заяви такого змісту.

Крім того, за словами Айнхойпла, атмосфера, в якій перебуває Ю. Тимошенко, не дозволяє проводити її ефективне лікування.

Власенко зазначив, що в палаті та кімнатах для процедур розміщено камери відеоспостереження, Ю. Тимошенко обмежують у спілкуванні з захисниками, її охорону продовжують здійснювати особи чоловічої статі, які не мають на це права відповідно до закону.

Нагадаємо, 18 травня В. Янукович заявив, що вважає основною перешкодою для лікування Тимошенко за кордоном відсутність відповідного законодавства.

Пенітенціарна служба повідомляла, що в палаті екс-прем'єра встановлено відеокамери, але в приміщеннях, де проводять медичні процедури, їх немає.

При цьому, за інформацією відомства, охорону Ю. Тимошенко забезпечують дві жінки й один чоловік, проте останній перебуває біля входу у відділення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram