ГоловнаПолітика

Кабмін задумався над приватизацією "Укргазвидобування" й "Укртрансгазу"

Обговорюють різні форми приватизації.

Кабмін задумався над приватизацією "Укргазвидобування" й "Укртрансгазу"
Фото: EPA/UPG

Кабмін незабаром може розглянути питання приватизації двох основних дочірніх компаній "Нафтогазу України" ДК "Укргазвидобування" та ДК "Укртрансгаз".

Про це пише газета "Дзеркало тижня. Україна", посилаючись на постанову Кабміну, яку готують.

Форми приватизації "Нафтогазу України" існують й обговорюються різні. Але основний тренд, за інформацією джерел газети, в тому, щоб дешево та швидко (краще, якщо пощастить, - за борги) приватизувати дві основні дочірні компанії "Нафтогазу України": "Укргазвидобування" й "Укртрансгаз".

Зокрема, видобувне і газотранспортне підприємства "Нафтогазу" спочатку перетворять у ПАТ - публічні акціонерні товариства (як це зробили з "Укрнафтою"), "а потім ідеологи, навіть не купуючи повний пакет акцій, керуватимуть на свій лад - без жодного контролю з боку держорганів, а громадськості і поготів", пише газета.

Щодо непрофільних активів ДК "Укргазвидобування" і ДК "Укртрансгаз", а це підприємства, створені за участю цих дочірніх компаній і обслуговують їх, і санаторно-курортні комплекси по всій країні, і тисячі гектарів землі, то, як зазначає газета, їх можуть продати "за безцінь" "своїм", а потім задорого - "чужим".

Крім того, зазначають, що частина головних ініціаторів приватизації "Нафтогазу" до непрофільних видів діяльності, наприклад, ДК "Укртрансгаз", відносить і 12 підземних сховищ газу (ПСГ; відповідно, і всі послуги, витрати і прибутки, які з газотранспортного бізнесу з активною ємністю понад 30 млрд куб. м газу щороку).

"За такі "непрофільні" активи будь-яка європейська компанія, серед яких і" Газпром", душу б продала кому завгодно... Більш того, що" Газпром "не приховував свого інтересу до українських "підземок", - пише видання.

Однак, хто саме стане правонаступником прав на ДК "Укргазвидобування" і ДК "Укртрансгаз", а також їх "непрофільних" активів і в якому обсязі - питання наразі відкрите.

Нагадаємо, в березні 2012 року голова правління "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявляв, що реструктуризацію "Нафтогазу" здійснять якнайшвидше. 7 травня 2012 ркоу закон про реформування "Нафтогазу України" набув чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram