ГоловнаЕкономікаФінанси

Арбузов ризикує втратити $ 1 млрд резервів через курс євро

Нацбанк у квітні збільшив закупівлю європейської валюти.

Арбузов ризикує втратити $ 1 млрд резервів через курс євро
Фото: Макс Левин

Національний банк, який очолює Сергій Арбузов, продовжує поповнювати золотовалютні резерви євровалютою, незважаючи на песимістичні прогнози щодо її долі.

"Обсяг покупки євро в квітні становили 230 млн проти 114 млн у березні", - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.

При цьому зараз євро вже впало до мінімуму від початку року, і експерти вважають, що це ще не межа. "До кінця року котирування євро можуть знизитися до рівня 1,15-1,2. Щодо гривні курс становитиме 9-9,5 грн за євро. У середньостроковій перспективі євро може девальвувати і до позначки 1:1 щодо долара США", - вважає скарбник Банку "Національний кредит" Василь Невмержицький.

У цьому випадку через переоцінку курсів валют із резервів НБУ може зникнути неабияка сума. Якщо євро в поточному році просяде до рівня $ 1,2, золотовалютні резерви України в доларовому еквіваленті скоротяться порівняно з квітневим показником на $ 1,19 млрд.

Але, радше за все, зниження буде ще суттєвішим. Адже в резервах НБУ є ще 2,154 млрд швейцарських франків, 0,6961 млрд британських фунтів, а також 2,255 млрд австралійських доларів. Ці валюти в разі продовження зниження вартості євро теж будуть знижуватимуться в ціні проти американського долара.

Нагадаємо, золотовалютні резерви в квітні зросли до $31,660 млрд. Із них резерви в іноземній валюті становили $29,936 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram