ГоловнаЕкономікаБізнес

Єврозона може втратити до $1 трлн через Грецію

Експерти підрахували, скільки коштуватиме відмова Афін від єдиної євровалюти.

Єврозона може втратити до $1 трлн через Грецію

Вихід Греції з єврозони та подальший її розпад може коштувати Європі до $1 трлн.

Як заявив голова британського Центру досліджень економіки та бізнесу (CEBR) Дуґлас Маквільямс, втрати можуть становити 2-5% ВВП, або $0,3-1 (235-780 млрд євро). Про це повідомляє The Guardian.

За його словами, вихід Греції з єврозони обійдеться дешевше, якщо він буде керованим. Збитки становитимуть до трильйона доларів, якщо крах буде неорганізованим.

Французька бізнес-школа IESEG School of Management підрахувала, що збитки німецької економіки - найбільшої в ЄС - у разі виходу Греції з єврозони становитимуть майже 90 млрд євро. Про це пише The Telegraph. За оцінкою IESEG, Франція втратить трохи більше за 66 млрд євро.

Свою оцінку збитку подав і один з найбільших французьких банків Natixis. За його інформацією, вихід Греції з єврозони і подальший дефолт держави, якщо валютний союз вдасться зберегти, коштуватиме іншим його членам щонайменше 100 млрд євро.

Нагадаємо, голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард раніше заявила, що

вихід Греції з єврозони "був би вкрай дорогим і важким, і не тільки для Греції".

Спекуляції на тему виходу Греції з єврозони активізувалися на тлі політичної кризи в Афінах. На парламентських виборах 6 травня ні одній партії не вдалося отримати більшість місць і право сформувати кабінет міністрів. Партії, які перемогли на виборах, не змогли домовитися про коаліційний уряд, і на 17 червня було призначено дострокові парламентські вибори.

Ситуацію ускладнює позиція лівих політиків, які в разі перемоги можуть відмовитися від заходів заощадження, що є основними умовами кредиторів для надання позик грецькій економіці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram