ГоловнаПолітика

Янукович може стати "боксерською грушею" для Путіна, - екс-посол Чехії

Політика "батога і пряника" не завжди дає очікуваний ефект.

Янукович може стати "боксерською грушею" для Путіна, - екс-посол Чехії
Фото: www.president.gov.ua

Шеф чеської дипломатії Карл Шварценберг вважає, що бойкот штовхатиме Київ в обійми путінської Москви.

Про це в інтерв'ю "Німецькій хвилі" сказав екс-посол Чехії в Україні Павел Маша.

Однак дипломат не виключає, що позиція Шварценберга може змінитися, оскільки "Шварценберг - дипломат доволі тверезий і розуміє, що разом зі своїми однодумцями він меншість у Євросоюзі. Слід зважати й на те, що Шварценберг є великим критиком президента Вацлава Клауса, а останній одним із перших бойкотував кримський саміт".

Характеризуючи політику євросоюзної більшості щодо нинішньої України, Маша сказав: "Ставлення ЄС як сукупного утворення до України нестабільне й залежить від того, якій політиці надає перевагу та чи інша країна: політиці батога чи політиці пряника, що, звичайно, позначається на позиції Європейської комісії.

Візьміть, до прикладу, дискусію навколо візиту в Брюссель Миколи Азарова. Європрезидент Герман ван Ромпей заявив, що українському прем'єрові порадили "залишатися вдома" і не їхати в Брюссель. Здавалося б, "батіг", як має бути... Але відразу ж брюссельські чиновники показують "пряник": мовляв, пан Ромпей не уточнив, який саме візит Азарова він має на увазі.

Мушу сказати, що політика "батога і пряника" не завжди дає очікуваний ефект, але тут має шанс на успіх. Якщо "одиночний боєць" Янукович нічого не розуміє, а це один із його останніх шансів, то він залишиться на "футбольному полі" або на "рингу" - назвіть як хочете - один. У найгіршому разі може стати боксерською грушею для своїх московських партнерів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram