ГоловнаПолітика

Дружина Ахметова хоче британське громадянство? (ДОКУМЕНТ)

Обидва сини бізнесмена навчаються у Великобританії.

Дружина Ахметова хоче британське громадянство? (ДОКУМЕНТ)
Фото: focus.ua

Дружина Ріната Ахметова, Лілія Ахметова, не виключено, має намір претендувати на отримання британського громадянства.

Таке припущення можна зробити з листа, що його помітив власкор LB.ua у вівторок у парламенті в руках у нардепа від ПР Юрія Воропаєва.

Лист - роздруківка електронного послання пані Лілії народному депутату Юрію Воропаєву. Тема - "можливість відсутності в Англії".

Воропаєв вивчав документ під час пленарного засідання Ради.

Як відомо, сектор ПР розташований безпосередньо під ложею преси, де і працюють парламентські журналісти.

"Шановна Ліліє Миколаївно! Ви повинні провести за межами Великобританії не більш ніж 450 днів за повні п'ять років до подання заяви на отримання громадянства (тобто 450 днів починають рахувати з вересня 2009 р., якщо подача документів на отримання громадянства буде у вересні 2014 р.). При цьому допускається перевищення зазначеного 450-денного терміну за наявності поважних причин і таке перевищення розглядають в індивідуальному порядку", - йдеться в листі.

Фото: Макс Левін

Його автор, Наталя Муктан - депутат Донецької облради, юрист компанії "Воропаєв і партнери", якою Юрій Воропаєв керував до свого обрання в Раду 2006-го. До моменту заснування власної компанії (2003 р.), він очолював юридичний департамент СКМ.

Судячи з усього, цей лист - дубль для керівника, який зробила підлегла зважаючи на важливість документа.

"За наявною в мене інформацією за період з 1.9.2009 р. по 30.8.2010 р. Ви були відсутні у Великобританії 116 днів, за період з 1.9.2010 р. по 30.8.2011 р. Ви були відсутні у Великобританії 137 днів, за період з 1.9.2011 р. по 14.5.2012 р. Ви були відсутні у Великобританії 61 день, а загальна кількість днів відсутності у Великобританії з 1.9.2009 р.по 14.5.2012 р. становить 313 днів. Враховуючи це, за весь період із 15.5.2012 р по ... (далі відсутній фрагмент тексту, - ред.) ... відсутньою у Великобританії не більш ніж 137 днів", - зазначено далі.

Окрім іншого, в листі вказується, що період із вересня 2013-го по вересень 2014-го - крайній термін для подачі документів на отримання громадянства.

Фото: Макс Левін

Процедура отримання британського громадянства така, що перш за все претендент повинен отримати щось на зразок посвідки на проживання (дозвіл на тривале перебування в країні з чітко визначеною кількістю днів, які можна проводити за її межами). Якщо протягом встановленого часу, здобувач не порушує умов дозволу на проживання, далі він може претендувати на отримання громадянства.

Власне, про це йдеться в листі. Виходячи з його змісту, логічно припустити: адресат уже має посвідку на проживання і тепер розмірковує щодо можливості претендувати на громадянство Великобританії, для чого і консультується з юристом.

Спочатку послання адресоване "Лілії Миколаївні". Прізвище ніде не вказано.

Як відомо, обидва сини Ріната Ахметова навчаються у Великобританії. Дружину Ахметова звати Лілія Миколаївна.

В адвокатській компанії "Воропаєв і партнери" від офіційних коментарів на цю тему відмовилися. Сам Юрій Воропаєв у відповідь на прохання пояснити чи продовжує він займатися адвокатською практикою, будучи народним депутатом, чи, можливо, епізод із листом зумовлений чимось іншим - відповів відмовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram