ГоловнаПолітика

Литва закликає ЄС не закричиняти дверей перед Україною

МЗС Литви вважає, що Україну потрібно залучати до європейських процесів.

Литва закликає ЄС не закричиняти дверей перед Україною
Фото: horoshienovosti.com.ua

Литва закликає країни ЄС не ізолювати Україну, а заохочувати проведення реформ у цій країні, якомога активніше залучаючи її до європейських процесів.

Про це в понеділок повідомляє прес-служба МЗС балтійської республіки.

До таких дій у понеділок у Брюсселі голів МЗС країн ЄС закликав заступник міністра закордонних справ Литви Евалдас Ігнатавічус.

"Прагнучи гарантувати європейський шлях реформ України, ми повинні підтримувати відкритими канали співпраці та діалогу, щоб усі необхідні новини ми могли передавати на найвищому рівні", - сказав Ігнатавічус під час робочої зустрічі міністрів закордонних справ країн Північної Європи та Балтії перед засіданням Ради ЄС із зовнішніх відносин.

Міністри закордонних справ країн ЄС обговорили відносини з Україною у світлі майбутніх парламентських виборів у цій країні та чемпіонату Європи з футболу. Заступник міністра поінформував про зустріч президента Литви Далі Грібаускайте із засудженою екс-прем'єром України Юлією Тимошенко, що відбулася 11 травня, а також про зустріч із Президентом країни Віктором Януковичем.

Ігнатавічус наголосив, що ситуація на Україні викликає серйозну стурбованість, але угода про асоціацію між ЄС і Україною, яку було підготовлено минулого року та парафовано 30 березня цього року, є найважливішим стимулом для України здійснювати реформи і наближатися до європейських цінностей.

Тому, вважає він, не слід відкладати підписання цієї угоди на невизначений термін.

"Угода про асоціацію є найважливішим документом. Уже доведено, що такі документи підштовхують до проведення реформ. Це не подарунок, зроблений українській стороні, а план і водночас заохочення до реформ", - зазначив віце-міністр.

На його думку, чи готова сама Україна дотримуватися угоди, можна буде судити за тим, наскільки прозоро пройдуть парламентські вибори в жовтні цього року.

Нагадаємо, угоду про асоціацію було парафовано в березні цього року, Київ розраховує підписати документ до кінця 2012-го. У травні Президент України Віктор Янукович нагадав, що Україна підготувала всі необхідні документи для підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram