ГоловнаПолітика

МЗС Швеції: ЄС має потужніші інструменти впливу на Україну

Українській владі пропонують вибирати між Польщею та Білоруссю.

МЗС Швеції: ЄС має потужніші інструменти впливу на Україну
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз має потужніші інструменти впливу, ніж невідвідування Євро-2012.

Про це перед початком засідання Ради закордонних справ ЄС заявив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, відповідаючи на питання про його позицію у справі бойкоту українських матчів фінальної частини чемпіонату Європи з футболу.

"Якщо чесно, відвідування або невідвідування футбольних ігор - не головний інструмент європейської політики. Я думаю, ми маємо потужніші інструменти, які можемо застосувати", - сказав Більдт.

Разом із тим він зазначив, що в підсумку рішення про подальший розвиток України залежатиме від позиції офіційного Києва.

"Урешті-решт, це лідери України повинні вирішити, хочуть вони повести країну в керунку Польщі чи в керунку Білорусі. І, відповідно, наслідки залежатимуть від їхнього вибору. Якщо вони хочуть йти європейським шляхом, то це буде перевагою для суспільства України. Якщо ж вони хочуть привести країну до Білорусі, ок, вони прийдуть до Білорусі", - сказав міністр закордонних справ Швеції.

Він зазначив, що ЄС доволі чітко заявив Україні про важливість верховенства права.

"Для політики помсти немає місця в європейській політиці", - наголосив Більдт.

Він також нагадав, що восени в Україні відбудуться парламентські вибори, за якими ЄС має намір уважно стежити.

Міністр також нагадав, що стосовно України йдеться не тільки про процес проти екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

"Кілька так званих судових процесів впливають на результат. І, звичайно, ставлення до неї (Тимошенко - УНІАН), воно неприйнятне, це - гуманітарне питання", - сказав Більдт.

Нагадаємо, сьогодні Рада закордонних справ ЄС розгляне питання відносин з Україною, зокрема, питання майбутньої угоди про асоціацію, а також питання відвідування політиками матчів Євро-2012 в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram