ГоловнаПолітика

Путін "узяв на озброєння" реформи Януковича

Більшість ініціатив раніше озвучив український Президент.

Путін "узяв на озброєння" реформи Януковича
Фото: EPA/UPG

Одним із перших указів новообраного президента РФ Володимира Путіна став "Про довгострокову державну економічну політику".

Згідно з документом, уряду Росії доручено до 2020 року створити 25 млн нових робочих місць, а до 2018-го збільшити продуктивність праці в 1,5 разу (щодо рівня 2011 року). Крім того, президент РФ зажадав забезпечити підвищення позиції Росії в рейтингу Світового банку за умовами ведення бізнесу з 120-ї в 2011 році до 50-ї - в 2015 році і до 20-ї - в 2018 році.

Також В. Путін доручив достворити до 1 грудня 2012 інститут уповноваженого із захисту прав підприємців, що здійснюватиме діяльність на федеральному і регіональному рівнях.

Окрім цього, указ зобов'язує уряд забезпечити вихід держави з усіх компаній несировинного сектора до 2016 року, за винятком природних монополій та оборонних підприємств.

До того ж, перші укази Володимира Путіна передбачають зниження вартості 1 кв. м житла на 20%, зниження смертності від хвороб і ДТП, потрапляння п'яти ВНЗ до 2020 року в першу сотню світового рейтингу університетів і збільшення кількості публікацій російських учених у світових наукових журналах.

Цікаво, що більшість із подібних ініціатив раніше озвучив український Президент Віктор Янукович. Зокрема, на засіданні Гуманітарної ради 2010 року В. Янукович доручив уряду забезпечити потрапляння 3-5 українських вишів у світовий рейтинг, а також збільшити частку публікацій вітчизняних учених у світовій спецперіодиці.

Крім того, раніше Віктор Янукович і сформований ним Комітет економічних реформ уже оголошував про необхідність формування умов для підвищення продуктивності праці вдвічі. А також уряду було дано команду здійснити ривок у рейтингах СБ.

Також із 15 травня керівництво починає реалізацію проекту "здешевлення" купівлі житла, запропонувавши 3%-ву іпотеку "обраним".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram