ГоловнаПолітика

Тарасюк побачив у перенесенні саміту поразку влади

Для політика очевидна політична складова демаршу.

Тарасюк побачив у перенесенні саміту поразку влади
Фото: dif.org.ua

Перенесення ялтинського саміту лідерів країн Центральної Європи є "надзвичайною ситуацією".

Про це заявив народний депутат із фракції НУ-НС, екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк.

"Для міжнародної політики це надзвичайна ситуація. Такого не буває, щоб саміт, який готували кілька місяців, раптом переносили за кілька днів. І безумовно, влада вдалася до цього через об'єктивні обставини - тільки чотири президенти погодилися взяти участь у саміті", - сказав Тарасюк.

Як приклад він навів попередній саміт у Варшаві, який зібрав 19 лідерів центральноєвропейських країн.

Тарасюк також зазначив, що приблизно половина президентів, які відмовилися їхати в Ялту, прямо заявили, що зробили це через ситуацію з екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. "Тобто очевидна політична складова цього демаршу, що є серйозним сигналом для української влади про початок міжнародної ізоляції", - сказав Тарасюк.

Водночас він висловив думку, що перенесення саміту нічого не змінить, і ті, хто відмовився брати в ньому участь зараз, знайдуть іншу причину не брати участі в ньому потім.

Окрім того, Тарасюк назвав перенесення саміту дипломатичною поразкою влади, яка "означає, що треба думати про те, як рятувати свій авторитет і авторитет держави".

За словами політика, якщо ситуація з переслідуванням опозиції в Україні не зміниться, то серйозні політики відмовляться приїжджати в Україну.

Як повідомляли раніше, сьогодні МЗС заявило, що Україна переносить саміт у Ялті через те, що декілька голів європейських держав не зможуть узяти в ньому участь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram