ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні зростає попит на IT-фахівців-початківців

Країні не вистачає Java-програмістів.

В Україні зростає попит на IT-фахівців-початківців
Фото: Макс Левин

Українські роботодавці все частіше шукають IT-спеціалістів початкового (junior) рівня. Це пов'язано з дефіцитом фахівців-айтішників середнього (middle) рівня, а також із розвитком в Україні культури старт-апів.

Про таку тенденцію свідчать дані дослідження, яке Luxoft Personnel підготував спільно з it.rabota.ua.

У четвертому кварталі 2011 року

кількість вакансій для фахівців початкового рівня зросла у 2,7 разу порівняно з таким самим періодом 2010 року, добряче випередивши тенденції для програмістів із великим досвідом.

У цій категорії попит тільки зростатиме, вважають HR-фахівці, яких опитали аналітики. "Культура старт-апів розвивається, тож найпрогресивніші розробники будуть намагатися відкривати свої компанії, розробляти ідеологічні продукти. Багато все ж убачають вихід у виїзді за кордон, тож тут теж будуть певні втрати якісних ресурсів", - зазначає Яна Жездріна, менеджер із персоналу IT-компанії Cogniance.

2011 року найбільше зростання попиту серед IT-спеціальностей спостерігали на веб-програмістів, програмістів Java і .Net, а також на тестувальників. За останній квартал року кількість вакансій для програмістів .Net зросла в 1,4 разу, для Java-програмістів - в 1,5 разу, а для тестувальників - в 1,7 разу порівняно з аналогічним кварталом 2010 року.

Найбільший дефіцит торік спостерігався на програмістів Java і .Net (менш ніж один претендент на місце). Для web-програмістів і тестувальників індекс rabota.ua дорівнює 1,1 і 2,2 відповідно.

Нагадаємо,

ситуація на ринку праці 2012 року обіцяє бути вельми сприятливою для фахівців IT-сфери, продавців і будівельників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram