ГоловнаПолітика

Павленко розпочав боротьбу з невиплатою аліментів

Чиновник за запровадження "чорного списку".

Павленко розпочав боротьбу з невиплатою аліментів
Фото: Дмитрий Алексеенко

Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко виступає за посилення санкцій, які застосовують до тих батьків, котрі відмовляються виплачувати аліменти.

Про це він сказав на брифінгу.

За його словами, за даними Державної виконавчої служби, в Україні налічують близько 16 тисяч злісних неплатників аліментів, щодо яких існує рішення судів і які уникають виплати аліментів.

За словами уповноваженого, зараз розглядають можливість запровадження такої санкції, як створення списку злісних неплатників аліментів.

"Ми розглядаємо можливість уведення... відповідного чорного списку з обмеженням цілої низки прав тих батьків, які не платять аліментів до повної виплати", - сказав він.

Павленко зазначив, що зараз законодавство містить норму, яка передбачає заборону неплатникам на виїзд за кордон.

При цьому уповноважений зазначив, що триває дискусія про те, чи не порушує така норма конституційних прав батьків.

Водночас він зазначив, що, на його думку, ця норма виправдана.

Окрім цього, він повідомив, що зараз аналізують досвід країн світу в боротьбі з невиплатою аліментів. За його словами, розглядають перелік санкцій, які могли б мотивувати батьків виконувати свій конституційний обов'язок щодо забезпечення дітей.

Зокрема, він назвав такі санкції, як заборона на банківські кредити, а також інші фінансові обмеження.

Окрім цього, Павленко зазначив, що також обговорюється можливість оприлюднення списку неплатників аліментів, якщо таку санкцію запровадять.

Нагадаємо, в грудні 2012 року прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає, що систему нарахування аліментів на дітей слід змінити.

У липні 2010 року Україна долучилася до Конвенції про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших форм сімейного утримання.

Ця конвенція існує з 23 листопада 2007 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram