ГоловнаЕкономікаДержава

Україна увійшла до списку країн із найнижчим рівнем безробіття

Низький рівень безробіття не обов'язково сприяє сильній економіці.

Україна увійшла до списку країн із найнижчим рівнем безробіття
Фото: Макс Левин

Міжнародне агентство Gallup виявило дев'ять країн у світі, в яких зайнятість населення становить не менш ніж 95%, тобто вважається повною. До їх числа потрапила й Україна.

Більшість із цих країн перебувають в Азії, решта - в Центральній і Східній Європі. Крім України, до списку увійшли Білорусь, Чорногорія, Австрія, а також Китай, Японія, Тайвань, Таїланд, В'єтнам.

Організація дослідила рівень безробіття в 148 країнах за підсумками 2011 року.

Своєю чергою ресурс 24/7 Wall St. склав рейтинг цих дев'яти країн (Україна в ньому опинилася на восьмому місці перед В'єтнамом) з урахуванням розміру їх ВВП, доходу на душу населення і відсотка працюючих повний робочий день.

Як виявилося, лише декілька країн із цієї дев'ятки можуть похвалитися справді здоровою економічною ситуацією. Решта ж або підвищують рівень зайнятості за рахунок тимчасових громадських робіт або ж мають велику кількість малоприбуткових господарств.

Низький рівень безробіття не обов'язково сприяє сильній економіці. Так, Україна не може похвалитися високими показниками ВВП і значним доходом на душу населення, пише 24/7 Wall St. 2009 року розмір внутрішнього валового продукту країни скоротився на 14,8% і лише в останні роки трохи виріс.

Агентство CIA повідомляє, що в Україні також виявлено велику кількість незареєстрованих працівників і таких, які трудяться неповний робочий день. Попри це, якщо вірити дослідженню Gallup, понад 50% українців працюють повний день.

Нагадаємо, в Україні офіційний рівень безробіття за підсумками березня становив тільки 1,9%. У Держслужбі зайнятості було зареєстровано лише 0,547 млн безробітних. Втім, за методологією Міжнародної організації праці, за 9 місяців минулого року рівень безробіття становив 8,5%, а кількість безробітних - майже більш ніж 1,7 млн осіб.

Причому навіть у Києві, де ситуація з роботою найкраща, зайнятість населення не є повною. Рівень безробіття тут було зафіксовано на рівні 5,9%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram