ГоловнаПолітика

Le Figaro: владу в Україні захопив "клан Януковича"

На думку видання, ПР перетворилася на подобу акціонерного товариства.

Le Figaro: владу в Україні захопив "клан Януковича"
Фото: poltava.pl.ua

Клан Президента України Віктора Януковича окупував усі основні пости в українській владі.

Про це пише Аріель Тедрель у французькому виданні Le Figaro.

Видання вважає, що сформована ще при президенті Леонідові Кучмі після розпаду Радянського Союзу олігархічна система, яка розпоряджається політичним та економічним життям України, ще ніколи не відчувала себе настільки вільно.

"Партія регіонів перетворилася на якусь подобу акціонерного товариства, головним утримувачем якого тривалий час був олігарх Рінат Ахметов. За останні кілька років у рядах цього об'єднання з'явилися нові бізнесмени, як-от впливовий олігарх Дмитро Фірташ - головний акціонер газової компанії "РосУкрЕнерго", - пише Le Figaro .

Причиною конфлікту з Юлією Тимошенко, на думку газети, став бізнес: "у минулому у Фірташа, Ахметова та кількох інших їхніх товаришів-олігархів були серйозні розбіжності з Юлією Тимошенко".

"Відносно недавно в країні почав набирати силу новий президентський клан, який уже прозвали сім'єю. Старший син Віктора Януковча Олександр усього за рік зміг увійти до п'ятірки найбагатших людей України. Сім'я окупувала ключові пости у владних і силових (МВС, спецслужби, Міноборони) структурах", - зазначає Le Figaro.

Видання наголошує, що голова Національного банку Сергій Арбузов також входить в оточення Олександра Януковича. Сім'я контролює податкову службу і, звісно, правоохоронні органи.

"Досі суддів в Україні було прийнято купувати. Віктор Янукович, своєю чергою, просто поставив на чолі судової системи своїх людей із Донецька. Суддя Родіон Кірєєв, якому доручено вести процес Юлії Тимошенко, здивував усіх своїм, м'яко кажучи, небагатим досвідом", - заявляє журналіст французької газети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram