ГоловнаПолітика

Українських чиновників можуть позбавити свободи пересування

"Репортери без кордонів" пояснюють: не буде свободи слова - не буде і виїзду за кордон.

Українських чиновників можуть позбавити свободи пересування
Оксана Романюк

Представник організації "Репортери без кордонів" в Україні Оксана Романюк зазначає, що різке зниження України в рейтингу Freedom House зі свободи ЗМІ може обернутися тим, що представників влади перестануть пускати в Європу.

Про це вона заявила в ефірі "5 каналу".

"Це абсолютно незалежні установи зарубіжні, які роблять ці рейтинги, і мені здається, що для самих депутатів і європейських політиків краще зважати на ці рейтинги, а не просто ігнорувати їх і відкидати", - сказала вона.

"Оскільки всі вони хочуть подорожувати до Європи. А ми знаємо випадки, коли, наприклад, мерові Харкова Кернесу чомусь було відмовлено у візі. Дивно - чому, правда? Тому що Європа за всім цим спостерігає, і вона робить свої висновки", - додала Романюк.

"Вони, наприклад, не хочуть подавати руку чиновникові, який відомий, згідно із цим рейтингом, як людина, що дуже обмежує свободу слова, тим, що припустімо, в Харкові відсутній плюралізм ЗМІ", - розповіла вона.

За її словами, рівень свободи слова - це рівень репутації країни, що пов'язано не тільки з іміджевими проблемами.

"Це репутація, якій довіряють у світі. На ці рейтинги дивиться Рада Європи, на ці рейтинги дивляться Європейський Союз, ООН, ОБСЄ - усі організації зважають на них", - заявила Романюк.

Нагадаємо, згідно зі звітом Freedom House, ситуація в Україні за минулий рік погіршала, а рівень свободи преси оцінюють як частково вільний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram