ГоловнаПолітика

Президент Латвії не приїде на саміт у Ялту

Він уже восьмий європейський політик, який відхилив запрошення Януковича.

Президент Латвії не приїде на саміт у Ялту
Фото: www.tribine.lv

Президент Латвії Андріс Берзиньш не поїде в Ялту на саміт країн Центральної та Східної Європи, який повинен відбутися наступного тижня.

Про це 3 травня повідомила його прес-секретар Ліга Крапане агентство BNS.

За її словами, таке рішення ухвалено ще 27 квітня, оскільки, відповідно до раніше узгоджених планів зарубіжних відряджень, спікер сейму Латвії Солвіта Аболтіня саме братиме участь у парламентському семінарі країн Балтії, який проходитиме в Паланзі тоді, коли й ялтинський саміт.

Прес-секретар президента звертає увагу на те, що в Латвії голова сейму заступає президента під час його відсутності.

"Слід уникати ситуацій, коли на території Латвії одночасно не перебувають ані президент, ані голова сейму", - пояснила Крапане. Вона утрималася від відповіді на запитання, чи не висловлює чи Латвія так протест проти утримання в ув'язненні екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

Тим часом, як повідомляє агентство BNS, президент Литви Даля Грібаускайте наразі не повідомила про своє рішення щодо участі в саміті в Ялті.

Раніше президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес заявив, що не візьме участі в зустрічі голів держав Центральної та Східної Європи в Ялті, оскільки час її проведення збігається з відзначенням у Таллінні конференцією пам'яті президента Леннарта Мері.

Перед тим представник МЗС України повідомив, що брати участь у ялтинській зустрічі відмовилися президенти Австрії, Чехії, Німеччини, Італії, Словенії та Хорватії. У МЗС України не назвали причини їхньої відмови від зустрічі в Ялті, але ЗМІ вважають, що це пов'язано із ситуацією навколо екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram