ГоловнаПолітика

МЗС звинуватило Європу в "холодній війні" з Україною

Українське зовнішньополітичне відомство вважає несумірними долю Юлії Тимошенко та Євро-2012.

МЗС звинуватило Європу в "холодній війні" з Україною
Олег Волошин
Фото: news.zn.ua

Заяви європейських політиків про можливий бойкот Євро-2012 через справу Юлії Тимошенко нагадують МЗС України методи "холодної війни".

Про це заявив керівник департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

"Наша позиція полягає в тому, що Євро-2012 - це спорт, а не політика, це футбол, а не політичний саміт. І вирішувати політичні завдання таким чином (бойкотом Чемпіонату) - це означає вдаватися до методів "холодної війни", - сказав РИА Новости Волошин у четвер, коментуючи повідомлення про можливий бойкот Євро-2012 зі сторони кількох європейських політиків.

Представник українського МЗС підкреслив, що політики, які вважатимуть за можливе бойкотувати Євро-2012 з політичною метою, насправді "будуть бойкотувати всю Україну та всіх її громадян" і закликав "не робити Україну заручницею ситуації, що склалася навколо конкретної людини - Юлії Тимошенко".

Нагадаємо, кілька європейських політиків уже заявили, що бойкотуватимуть Євро-2012 в Україні через скандал навколо ув'язненого екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Водночас керівництво футбольної федерації України (ФФУ) закликає не політизувати Чемпіонат. Бойкоту побоюється і Варшава, оскільки, як вважають у Варшаві, він може вдарити по Польщі.

У середу австрійські ЗМІ повідомили, що жодного з членів уряду Австрії не буде на матчах Чемпіонату Європи з футболу в Україні через ситуацію навколо Тимошенко. Цього ж дня уряд і члени королівського дому Нідерландів заявили, що утримаються від поїздки на Євро-2012, якщо ситуація з Тимошенко кардинально не зміниться. У понеділок про намір бойкотувати заплановані в Україні заходи, приурочені до чемпіонату, заявив голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. Також не поїде на Євро-2012 міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс, а канцлер ФРН Анґела Меркель, за даними німецьких ЗМІ, може порекомендувати членам уряду Німеччини бойкотувати чемпіонат. За інформацією німецьких ЗМІ, сама Меркель збирається поїхати на Євро-2012 лише в тому разі, якщо Тимошенко звільнять.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram