ГоловнаСвіт

У Франції пройшли передвиборні дебати

Кандидати впевнені у своїй перемозі.

У Франції пройшли передвиборні дебати
Фото: EPA/UPG

У середу, 2 травня, діючий президент Франції Ніколя Саркозі та його опонент від соціалістів Франсуа Олланд зустрілися на передвиборних дебатах.

Про це повідомляє РІА "Новости".

Дебати, які транслювали чотири французькі інформаційні канали і п'ять радіостанцій, тривали близько трьох годин. Аудиторія передачі становила 20 мільйонів осіб.

Студія, де проводили дебати, була оформлена як боксерський ринг. Глядачів у студії не було.

50 робітників заводу Peugeot-Citroen, які побоюються закриття свого підприємства, скористалися ситуацією й організували мітинг за 50 метрів від телецентру. Тоді як Саркозі відразу подався до будівлі студії, Олланд підійшов до робітників, аби з'ясувати, чого вони хочуть.

"Якщо вони тут, то для того, щоб їх почули. Тому було правильно щонайменше підійти до них і дізнатися, що вони хотіли нам сказати", - пояснив Олланд.

Нагадаємо, у першому турі виборів

Саркозі поступився лідерством Олландові. Він отримав 27,18% голосів, тоді як Олланд - 28,63% голосів.

На дебатах обговорювали економічну політику Франції, зокрема: дефіцит держборгу, питання безробіття та створення нових робочих місць. Кандидати також обговорювали

атомну енергетику і плани скорочення її частки у Франції до 50% до 2025 року. Крім того, опоненти порушили дуже важливу для Франції тему імміграції. Основну полеміку спричинило питання про голосування іноземців не з ЄС на муніципальних виборах, які є другими за популярністю у Франції після президентських.

Олланд хоче надати право голосу іноземцям, які проживають у Франції понад п'ять років, тоді як Саркозі нагадав, що більшість іммігрантів - мусульмани, які голосувати в інтересах своїх культурно-релігійних громад.

Останні 15 хвилин кандидати обговорювали міжнародну політику: терміни виведення військ з Афганістану і політику Франції в Африці.

Кілька заключних хвилин обернулися взаємними звинуваченнями в недостовірної інформації та словесною перепалкою. Наприклад, Олланд звинуватив Саркозі в тому, що його податкова політика прихильна до забезпечених громадян. Саркозі відповів Олландові звинуваченням у відсутності міжнародного досвіду і "незнанні Європи". Олланд також пригадав чинному президентові його

міфічну поїздку у Фукусіму.

"Ви сказали, що їздили в Фукусіму, хоча ніколи там не були", - сказав він.

Представники обох кандидатів за підсумками дебатів заявили про перемогу. Лідер Соціалістичної партії Мартін Обрі заявила, що Олланд продемонстрував рішучість і здобув перемогу за всіма пунктами, тоді як Саркозі був змушений оборонятися. Своєю чергою, лідер владної партії "Союз за народний рух" Жан-Франсуа Копе заявив, що Саркозі довів свою силу, змусивши Олланда завагатися і відступити.

Франція оголосить ім'я майбутнього президента 6 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram