ГоловнаПолітика

Українські міліціонери небезпечні для гостей Євро-2012

Amnesty International вимагає провести термінові реформи.

Українські міліціонери небезпечні для гостей Євро-2012

За 38 днів до початку Євро-2012 Amnesty International закликала український уряд представити чіткий сигнал, що порушення прав людини більше не ігноруватимуть, буде створено незалежний орган із розслідування скарг на дії міліції.

"Український уряд має негайно вжити заходів, щоб зупинити широко поширену злочинність у правоохоронних органах. Нездатність зробити це заохочуватиме міліцію і надалі діяти за своїми законами, а також піддасть ризику фанів Євро-2012 з боку цієї неконтрольованої сили", - заявив директор програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен.

Зокрема, правозахисники обурені інцидентом за участю українських силовиків і мешканців Львова Ігоря Савчишина та Андрія Семенюка, яких заарештовано після сварки в барі.

Як відомо, записи камер відеоспостереження показали, як чоловіків пограбували шість працівників ДСО на суму 2075 доларів. Міліціонери також напали на чоловіків, при цьому побивши їх кулаками, ногами, розпилюючи сльозогінний газ, а потім одягнули на них наручники. Після цього чоловіків кілька разів ударили палицею, поки вони лежали на підлозі.

Місцева прокуратура відмовляла в порушенні кримінальної справи стосовно працівників силового відомства, поки адвокат жертв не дав інтерв'ю місцевому телеканалу.

Amnesty International також задокументувала безліч інших випадків у містах, які приймають Євро-2012, коли міліція вдавалася до тортур, вимагаючи грошей або вибиваючи зізнання. "Наш уряд стверджує, що прагне до європейських стандартів прав людини, але чиновники живуть на іншому рівні й ігнорують права людини. Вони думають, що можуть робити з людьми все, що захочуть", - заявив адвокат Андрій Голод, який представляє інтереси Савчишина та Семенюка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram