ГоловнаСвіт

Французька прокуратура взялася за дані екзит-полів

Розслідування розпочато на вимогу Комісії з опитування громадськості.

Французька прокуратура взялася за дані екзит-полів
Фото: Newsru.com

Французька прокуратура взялася розслідувати численні випадки передчасної публікації результатів екзит-полів першого туру президентських виборів.

Один із позовів подано проти самого агентства. Крім того, розпочато розслідування щодо швейцарського, двох бельгійських видань та інтернет-сайту, зареєстрованого в Новій Зеландії.

Окреме слідство буде щодо бельгійського журналіста, який відправив попередні дані голосування через Twitter.

Прокуратура почала розслідування на вимогу французької Комісії з опитування громадськості. Її секретар Жан-Франсуа Пійон кваліфікував дії цих ЗМІ як "злочинні", оскільки, згідно із законодавством Франції, публікація даних екзит-полів і соціологічних досліджень у день голосування заборонена до закриття виборчих дільниць.

Як і 2007 року, низка іноземних ЗМІ, надто в сусідніх із Францією Бельгії й у Швейцарії, вдень у неділю, 22 квітня, опублікували проміжні дані про перебіг голосування - оминаючи узвичаєні тут норми. Йдеться, зокрема, про бельгійську газету "Суар" і швейцарський телеканал РТС.

Як повідомили в AFP, французьке агентство вважало, що можна опублікувати дані "з власних джерел" о 18:46 (19:46 за Києвом).

"AFP є не тільки французьким, а й міжнародним агентством, - зазначив генеральний директор Емманюель Ог. - Ми не могли допустити, щоб наші клієнти за кордоном отримали інформацію від конкурентів. Діяти по-іншому було б непрофесійно з журналістського погляду".

Штраф за порушення ембарго становить 75 000 євро для фізичних осіб, а для ЗМІ може сягати суми, вп'ятеро більшої - 375 000 євро, повідомив генеральний секретар Вищої аудіовізуальної ради Франції Матіас Гіомар.

Увесь попередній день експерти цієї інстанції, а також Комісія з опитування громадськості моніторили всі доступні інформаційні майданчики, включно з Інтернетом, зокрема й соціальні мережі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram