ГоловнаПолітика

НГ: Янукович сподівається на Путіна

Але продовжує "газові ігри" з Євросоюзом

НГ: Янукович сподівається на Путіна
Фото: president.gov.ua

Президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр Росії Володимир Путін проведуть чергову зустріч щодо "газових переговорів".

Про це раніше заявляв сам глава української держави за результатами телефонної розмови, - пише російська "Независимая газета".

При цьому видання акцентує, що ініціатором виступив Президент В. Янукович саме після ухвалення в парламенті закону про реформування НАК "Нафтогазу", яким заборонено його приватизацію.

"Російська сторона ще в минулому році пов'язала питання зниження ціни на газ, яке цікавить Україну, з питанням створення консорціуму з управління газотранспортною системою (ГТС). Але в колишніх законодавчих рамках говорити про це було неможливо", - пише видання.

Водночас, як зазначають експерти, ухвалений закон блокує створення тристороннього консорціуму (з Росією і ЄС - ред.), на чому раніше наполягала українська сторона. Однак існує думка, що в документі все ж таки є юридичні лазівки, які дозволять повернутися до теми консорціуму з "Газпромом".

При цьому видання зауважує, що "відмашку до прийняття документа дали після зустрічі Януковича з Путіним і напередодні нової зустрічі, в якій зацікавлений український Президент. Якби закон суперечив усім пропозиціям російської сторони, Віктор Янукович навряд би відразу телефонував Путіну, нагадуючи про березневі домовленості".

З іншого боку, констатує видання, Київ не припиняє "газові ігри" з Євросоюзом.

"Поки Віктор Янукович спілкувався з майбутнім російським президентом, прем'єр-міністр Микола Азаров поскаржився на Росію членам Наглядової ради Ялтинської європейської стратегії. Він розповів, що Польща, незважаючи на віддаленість від Росії, отримує російський газ за ціною 310 дол. за 1 тис. куб. м, натомість Україна, яка є безпосередньою сусідкою Російської держави, купує блакитне паливо по 546 дол.", - пише газета.

"Очікують, що 11-12 травня, коли в Ялті проходитиме черговий саміт Ялтинської європейської стратегії, українська сторона спробує залучити впливових європейських партнерів до переговорів із Росією. Козирем Києва стане затвердження Верховною Радою закону про реорганізацію "Нафтогазу". Виконуючи зобов'язання перед Євросоюзом, українська влада очікує зустрічних кроків", - стверджує видання.

Експерти ж сумніваються у швидкому вирішенні газової проблеми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram