ГоловнаЕкономікаДержава

Перебіг приватизації в Україні викликає низку запитань, - експерт

Держпрограму приватизації можна виконати за рахунок продажу ключових об'єктів

Перебіг приватизації в Україні викликає низку запитань, - експерт
Фото: kreston-gcg.com

На сьогодні державна стратегія України спрямована на скасування законодавчих обмежень щодо приватизації низки великих державних підприємств.

Таку думку в інтерв'ю Інституту Горшеніна висловив директор із розвитку компанії Kreston GCG Андрій Попов.

"Відповідно до державної програми приватизації на 2011-2014 рр., передбачено зменшити частку державного сектору в економіці з нинішніх 37% ВВП до 25-30%. Обсяг надходжень до бюджету від приватизації та управління державним майном прогнозують у розмірі 50-70 млрд. гривень. Це можливо за рахунок продажу тютюнових активів України, "Одеського припортового заводу", морських торгових портів, газорозподільних підприємств. У перспективі не виключають приватизації ПАТ "Турбоатом", НАЕК "Енергоатом України" і ГТС України - наприклад, її продаж Росії", - сказав він.

При цьому, таку державну стратегію експерт оцінює неоднозначно. "З одного боку, в форсуванні приватизації є декілька позитивних моментів: держава отримує додаткові бюджетні надходження, приватизовані підприємства - необхідні їм інвестиції, технології і менеджмент, а держава надалі - збільшення податкових надходжень від ефективних приватних компаній. З іншого боку, умови та перебіг нинішньої приватизації викликає низку запитань. Відбувається, по суті, відчуження держвласності на непрозорих умовах вузькому колу осiб, наближених до чинної влади. Часто немає гарантій ані справедливості сплаченої ціни, ні виконання новими власниками своїх інвестиційних зобов'язань", - вважає Андрій Попов.

Нагадаємо, Фонд державного майна забезпечив рекордні надходження від приватизації до держбюджету в першому кварталі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram