ГоловнаПолітика

Лутковська обґрунтувала арешт Луценка перед Європейським судом

Держава Україна попросила Європейський суд з прав людини визнати неприйнятною для розгляду справу Юрія Луценка.

Лутковська обґрунтувала арешт Луценка перед Європейським судом
Заседание Европейского суда
Фото: gocompare.com

Про це заявила сьогодні під час слухань у палаті Європейського суду з прав людини уповноважений уряду України Валерія Лутковська.

"Уряд просить суд ухвалити, що в цій справі

не було порушень", - сказала вона.

За словами Лутковської, під час обрання запобіжного заходу для Луценка національні українські суди спиралися на очевидність вчиненого злочину і можливість тиску з боку Луценка на свідків.

"Суд визнав, що інші процедурні заходи не могли забезпечити належної процедурної поведінки заявника", - зазначила Лутковська.

Вона також наголосила, що Луценко, переконаний український уряд, не використав усіх можливих засобів оскарження свого досудового ув'язнення.

"Тому цю справу слід визнати неприйнятною для розгляду", - зазначила Лутковська.

Вона також підкреслила, що в кримінальних справах, порушених в Україні проти колишнього міністра внутрішніх справ, немає жодних

ознак політичного тиску. При цьому, як зазначила Лутковська, у своєму першому поданні Луценко нічого не говорив про політичні мотиви його переслідування, зазначивши такі мотиви лише в поданні до Євросуду з проханням надати його справі пріоритетного статусу.

"Уряд вважає, що утримання Луценка під вартою було виправданим", - зазначила Лутковська.

У своєму обґрунтуванні уповноважений українського уряду також нагадала про справу "Ходорковський проти Росії", коли Європейський суд з прав людини встановив право на попереднє ув'язнення за відносно низької презумпції (припущення про наявність чи відсутність певних фактів).

За словами Лутковської, під час обрання запобіжного заходу стосовно Луценка було очевидним вчинення ним злочину і був потенційний ризик його тиску на свідків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram