ГоловнаПолітика
Спецтема
Горячие точки Киева

НГ: забудова Андріївського узвозу оголила ненависть українців до олігархів

Захист Андріївського узвозу від забудови буквально переростає в ненависть до заможних, яких прирівнюють до варварів-окупантів. А кияни вважають нинішню ситуацію на Подолі спробою найбагатшого українця купити улюблену всіма вулицю.

НГ: забудова Андріївського узвозу оголила ненависть українців до олігархів
Фото: Страница на Facebook Sash Karpin

Про це пише російська Независимая газета.

Рішення уряду відновити Андріївський узвіз у центрі Києва, на думку видання, оголило приховані раніше від городян проблеми.

"Ефект вибуху справили два повідомлення: що в планах забудовника - компанії "ЕСТА-Холдинг", яку контролює найбагатший українець Рінат Ахметов і який перебрався до Києва в складі команди Президента В. Януковича, - будівництво на історичній вулиці багатоповерхового торгового центру та склобетонного готелю. Спершу чиновники намагалися захистити компанію Р. Ахметова. Представники київської влади заявили, що збережені на Андріївському узвозі споруди, окрім деяких, не мають історичної цінності... Паралельно з'ясувалося, що 99% будівель на цій вулиці ще з часів президентства Віктора Ющенка перебувають у приватній власності", - йдеться в статті.

Водночас зазначено: доки чиновники розбираються в ситуації, невдоволення населення зростає.

"Потрібно вносити зміни в законодавство, щоби будь-хто сто разів подумав, перш ніж руйнувати стару будівлю або забудовувати історичну частину бетонно-скляними конструкціями", - повідомив НГ один з учасників акції протесту проти забудови Андріївського узвозу. Видання акцентує, що в протестних заходах брали участь бійці спецпідрозділів і "невідомі особи в спортивних костюмах".

Таке нехтування середнім класом і низький рівень життя, про що раніше заявляв сам Президент Янукович, може привести, на думку видання, до масових протестів усього українського народу.

"Приблизно місяць тому Президент Віктор Янукович, виступаючи з новими соціальними ініціативами, визнав, що в Україні склалася нездорова ситуація в доходах найбагатших і найбідніших громадян, що провокує невдоволення суспільства", - пише видання.

Водночас експерти спростовують тезу про виникнення масових протестних виступів у контексті забудови Андріївського узвозу.

"Захистом Андріївського займаються інтелігенти й інтелектуали, не схильні до силових заходів", - зазначив старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Олександр Вишняк.

Нагадаємо, бізнесмен Рінат Ахметов відмовився під тиском громади від спорудження на Андріївському узвозі бізнес-центру, натомість пообіцяв звести там арт-центр і допомогти владі міста реконструювати вулицю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram