ГоловнаПолітика

Профільний комітет знову визнав Лутковську не гідною посади омбудсмена

Парламентський комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин 11 квітня не підтримав кандидатури Валерії Лутковської на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини (омбудсмена).

Профільний комітет знову визнав Лутковську не гідною посади омбудсмена
Валерия Лутковская
Фото: news2000.com.ua

Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

Голова комітету Олег Зарубінський (фракція Народної партії) на початку засідання комітету нагадав, що раніше комітет розглядав, але не підтримав кандидатури пані Лутковської, після чого закликав колег підтримати її, "цього разу - без зайвих обговорень".

Проте опозиційні члени комітету визнали Лутковську не гідною посади омбудсмена.

"Досвіду правозахисної діяльності Валерії Лутковської недостатньо для роботи омбудсменом. У Європейському суді з прав людини вона відстоювала інтереси держави Україна проти громадян. Ми розглядали її кандидатуру 20 днів тому

[тоді комітет рекомендував обрати омбудсменом Євгена Захарова], і за цей час досвід у неї не з'явився", - сказав перший заступник голови комітету Віктор Таран ("БЮТ-Батьківщина").

Претендента підтримали лише четверо з дев'яти народних депутатів. Незважаючи на це, Олег Зарубінський оголосив, що

24 квітня кандидатуру Валерії Лутковської винесуть на голосування в Раді.

Нагадаємо, повноваження колишнього омбудсмена Ніни Карпачової минули 8 лютого, Верховна Рада має обрати нового уповноваженого. Перше голосування відбулося 15 березня, під час якого парламент не підтримав жодного з претендентів. За кандидата від опозиції, співголову Харківської правозахисної групи Євгена Захарова проголосували 134 депутати, за кандидата від більшості - уповноваженого Кабінету Міністрів у справах Європейського суду з прав людини Валерію Лутковську - 212. 27 березня до Верховної Ради знову надійшла пропозиція від 261 народного депутата про висунення кандидатури Валерії Лутковської. Вона єдиний претендент від більшості, оскільки опозиція відмовилася висувати свого кандидата.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram