ГоловнаПолітика

Попов вимагає повернути місту повноваження з охорони пам'яток

Руйнування будівель на Андріївському узвозі – це наочна демонстрація недосконалості закону "Про містобудівну діяльність", який практично повністю позбавив міську владу та громадськість можливості впливати на забудовників.

Попов вимагає повернути місту повноваження з охорони пам'яток
Фото: Макс Левин

Про це заявив журналістам голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов після засідання секції архітектурно-містобудівної ради в середу, 11 квітня.

"Сьогодні, дійсно, в місті багато будівництв, які провокують невдоволення і міської влади, і громадськості. Це наслідок бездумної містобудівної політики, яка велася в місті попередніми роками, а також законодавчих прогалин. Спрощена система отримання адміністративних дозволів на будівництво обернулася тим, що місцеві органи

влади практично не мають важелів впливу на забудовників і повноважень контролю за збереженням культурних цінностей. Це абсурдна ситуація. І ми будемо пропонувати терміново змінити законодавчу базу, щоб жодне будівництво не могло початися без згоди міської влади та громадськості. Відповідні пропозиції вже готують", - сказав Олександр Попов.

За словами голови КМДА, знесення будівель на унікальному Андріївському узвозі - непоправна втрата для історичної та культурної спадщини Києва. Він переконаний, таке неприйнятно робити на вулиці, яка є однією з візитних карток Києва та святим місцем для киян.

"Вулиця Андріївський узвіз є пам'яткою місцевого значення, тому втручання в його архітектуру прийнятне тільки задля збереження та реставрації будівель-пам'яток. Жодна посадова особа КМДА не давала дозволу на знесення, але це сталося. Люди звикли до того, що міська влада повинна нести відповідальність, але для цього потрібно повернути їй повноваження", - наголосив Олександр Попов.

Нагадаємо, напередодні повідомляли, що на Андріївському узвозі знесли три будинки заради бізнес-центру Ахметова.

Міністр культури Михайло Кулиняк заявив, що

знесені на Андріївському узвозі в Київі будівлі не мали історичного значення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram