ГоловнаПолітика

Україна має бути в Європі, - Представництво України при ЄС

Підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом залежить не тільки від внутрішньої політики України, але й від внутрішньої політики країн ЄС.

Україна має бути в Європі, - Представництво України при ЄС
Фото: dpravda.org

Як повідомляє спецкорр LB.ua, таку заяву зробила Надія Цок, заступник Глави Представництва України при Європейському Союзі під час зустрічі із представником Інституту Горшеніна в Брюсселі.

«Ця угода означає новий етап розвитку України. Це етап підготовки до членства. Для нас, для дипломатів, це однозначно етап до вступу в Євросоюз. Є питання внутрішньополітичного життя України, які не полегшують життя дипломатії, але ми успішно підійшли до парафування Угоди про асоціацію, і це добре», - вважає вона.

Дипломат повідомила, що угода парафована англійською мовою, однак тепер має бути зроблений переклад тексту всіма мовами держав-членів ЄС, а це – кілька тисяч сторінок.

«Ми сподіваємося, що технічні аспекти підготовки до підписання будуть завершені до кінця року або протягом перших місяців наступного року. Деякі політики говорять, що угода буде підписана до кінця 2012 року, однак це не може відповідати дійсності. З боку українських дипломатів зараз робиться все, щоб максимально прискорити процес. Але ніхто не може точно сказати, коли це відбудеться, оскільки залежить не тільки від внутрішньої політики України, але й від внутрішньої політики країн ЄС», - відзначила вона.

Надія Цок підкреслила, що економічно союз обопільно вигідний, незважаючи на загрозу загострення конкуренції, оскільки «конкуренція – це життя». Крім того, за її словами, об'єктивно оцінивши свої геополітичні позиції, Україна прийняла рішення рухатися до Заходу. «Ми – за врахування геополітичних мотивів. Україна має бути в Європі», - резюмувала дипломат.

Нагадаємо, 30 березня Україна і ЄС парафували угоду про асоціацію.

Для набрання угодою чинності необхідне її підписання президентами й ратифікація Верховною Радою, Європейським парламентом і національними парламентами всіх країн-членів ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram