ГоловнаПолітика

Суд над Тимошенко з приводу ЄЕСУ має відбуватися за старим КПК, - Власенко

Суд над екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко в рамках кримінальної справи про діяльність корпорації "Єдині енергетичні системи України" має відбуватися за старим Кримінально-процесуальним кодексом.

Суд над Тимошенко з приводу ЄЕСУ має відбуватися за старим КПК, - Власенко
Фото: Макс Левин

Про це заявив захисник Тимошенко, народний депутат України Сергій Власенко.

Він підкреслив, що нового Кримінально-процесуального кодексу України ще не прийнято.

"Навіть якби він був прийнятий, він не набув чинності. Наскільки я пам'ятаю Перехідні положення цього кодексу, там сказано, що все слідство, яке велося до прийняття кодексу, продовжується за кодексом 60-го року. Усе, що передали до суду за кодексом 60-го року, має розглядатися за кодексом 60-го року. У цій справі для Юлії Володимирівни я загроз не бачу», - сказав Власенко.

Зокрема, депутат зазначив, що багато положень нового КПК є менш демократичними, ніж ті, що чинні зараз.

"Цей кодекс, який зараз проштовхують, у багатьох питаннях значно більш недемократичний, ніж кодекс 60-го року. Для мене абсолютно очевидно, що цей кодекс проштовхується для того, щоб завершити формування в Україні поліцейської держави, у якій жодна людина не зможе належним чином захистити свої права», - зауважив Власенко.

Зокрема, він відзначив передбачену в проекті нового КПК можливість обмеження кола осіб, які можуть бути захисниками, обмеження окремого розділу, який нормує права захисника, дозвіл на відеофіксацію зустрічі захисника з підзахисним і можливість проведення досудового слідства без винесення постанови про порушення кримінальної справи.

СБУ: Тимошенко і її захисники ознайомилися зі справою про ЄЕСУ.

"Що тут казати, якщо в цьому кодексі дозволено фіксувати на відео зустрічі захисника з підзахисним, якщо вони проходять, припустімо, у слідчому ізоляторі. Цього не дозволено в жодній країні світу, тому що це основний принцип – принцип конфіденційності взаємин. При цьому в нормі кодексу по-єзуїтськи написано, що не можна робити аудіозапис того, про що говорять захисник і підзахисний. Мої колеги-юристи з демократичних країн почали посміхатися й говорити, що у нас дуже подорожчають перекладачі, які перекладають по губах. Я вже не кажу про такі речі, як можливість проведення досудового слідства без винесення постанови про порушення кримінальної справи. Людина може навіть не знати, що проти неї порушено кримінальну справу, що проти неї ведуться якісь слідчі дії, і це все буде доказом у судах. Це остаточна крапка у формуванні в Україні поліцейської держави", - сказав Власенко.

Нагадаємо, 29 березня прокуратура Харківської області направила в Київський райсуд Харкова кримінальну справу з приводу ЄЕСУ. Попереднє слухання справи призначене на 19 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram