ГоловнаПолітика

Томенко: рішення КС знизило шанси опозиції перемогти

Віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко заявляє, що рішення Конституційного Суду про заборону балотуватися одночасно від мажоритарного округу і за партійним списком скероване проти опозиції.

Томенко: рішення КС знизило шанси опозиції перемогти

Про це він сказав журналістам.

За словами віце-спікера, відповідне подання до КС ініціювали губернатори, які досліджували електоральні вподобання мешканців своїх областей і зрозуміли, що великі шанси на перемогу в округах мають саме опозиціонери.

"Влада чудово розуміє, що за партійними списками вона програє вибори, тому ключ для створення пропрезидентської більшості лежить у мажоритарних округах. Тому їм потрібно зробити все, аби в округах від опозиції пішли менш відомі, менш харизматичні і менш популярні кандидати. Саме так я тлумачу рішення КС. Таке рішення КС, очевидно, так і замислювалося під час скерування подання, щоб вибити відомих людей з мажоритарних округів", - сказав Томенко.

Водночас він визнав, що це рішення КС невигідне не лише опозиції, а й деяким партіям-сателітам влади.

"Партія регіонів таким рішенням "кинула" не тільки своїх партнерів, а й так звані "правильні" опозиційні партії, оскільки для них це теж удар нижче пояса", - зазначив він.

Жодних запасних парашутів для декого вже більше не буде. Відповідальність кандидата перед своїм виборцем зростає, тому, я думаю, що рішення КС дуже позитивне

— Владислав Забарський, народний депутат від Партії регіонів

При цьому віце-спікер назвав очікуваним рішення КС.

Нагадаємо, у вівторок КС визнав такими, що не відповідають Конституції, окремі положення закону "Про вибори народних депутатів", зокрема, про право кандидатів балотуватися одночасно від мажоритарного округу і за партійним списком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram