ГоловнаПолітика

​БЮТ: Азарова потрібно судити за статтями Тимошенко

Б'ютівець Сергій Терьохін вимагає притягнути до відповідальності прем'єра Миколу Азарова за тими самими статтями, за якими засуджено Юлію Тимошенко.

​БЮТ: Азарова потрібно судити за статтями Тимошенко
Фото: Макс Левин

Про це пише російська Независимая газета.

Терьохін, який звернувся до Генпрокуратури, стверджує, що в жовтні минулого року Азаров перевищив службові повноваження, підписуючи в Санкт-Петербурзі договір про зону вільної торгівлі з СНД.

Порушення, за словами депутата, полягає в тому, що Азаров діяв з власної ініціативи, без відповідних директив (вказівок) президента Віктора Януковича.

Це, на думку депутата, є злочином і підпадає під ту саму статтю Кримінального кодексу (КК) України, за якою півроку тому засудили Тимошенко.

Терьохін стверджує, що Азаров, підписавши угоду про ЗВТ СНД, учинив так само, як і Тимошенко, оскільки про зміст документа в Києві дізналися вже після його підписання.

Депутат наполягає, що якщо вже дії одного політика оцінили в рамках кримінального законодавства, то й щодо іншого потрібно застосувати такі самі рамки.

"Пане президенте, якщо вам через особистий страх не хочеться випускати Тимошенко з-під арешту, але хочеться закрити проблему вибіркового правосуддя (адже щоразу під час зустрічі зі світовими лідерами ви відчуваєте себе хлопчиком для биття), то посадіть Азарова в Лук'янівське СІЗО за абсолютно таку саму провину", - звернувся Терьохін до Віктора Януковича.

Раніше повідомляли, що Україна відмовляється ратифікувати угоду, підписану Азаровим, оскільки її текст відрізняється від того, який парафували до підписання.

Українські чиновники минулого тижня неофіційно підтвердили журналістам, що

глава держави засмутився, коли побачив підписаний Азаровим у Санкт-Петербурзі документ. За їхніми словами, між парафуванням (погодженням тексту) і підписанням у текст внесли суттєві поправки. "З якихось причин під час підготовки до підписання в текст внесли півсотні товарних груп, що підпадають під вилучення й обмеження з боку Росії. Тобто говоримо про зону вільної торгівлі, а підписуємо договір про торгівлю вельми невільну, вигідну лише одному з партнерів. Узагалі-то, це шулерство: у парафований документ поправок не вносять", - сказав один із чиновників. За його словами, російська сторона посилила свої позиції і в розділі розгляду торговельних спорів. Але українська делегація не знала про це: "З низки причин наші фахівці не брали участі в роботі над документом. Ми отримували інформацію від колег. Як виявилося, неповну, я б сказав, навмисне спотворену інформацію".

Як відомо, екс-прем'єра, лідерку опозиції звинуватили за 365-ю статтею КК - перевищення службових повноважень. Вирок - семирічне позбавлення волі - обґрунтували тим, що, підписуючи в січні 2009 року в Москві довгострокові газові угоди, Тимошенко діяла без відповідних директив президента Україна, не узгодивши своїх рішень із повним складом уряду. У підсумку було підписано документи, чинність котрих заподіяла серйозної шкоди економіці та безпеці держави, дійшла висновку сторона звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram