ГоловнаПолітика

Заступник голови ЦВК: КС позбавив "закордонних" українців права голоса

Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна вважає, що нинішнє рішення Конституційного Суду з приводу закону про вибори фактично унеможливлює голосування за кордоном за мажоритарними округами.

Заступник голови ЦВК: КС позбавив "закордонних" українців права голоса
Жанна Усенко-Черная
Фото: newsru.ua

Про це вона сказала "Українським новинам".

При цьому заступник голови ЦВК зазначила, що у неї виникло кілька запитань стосовно відповідності цього рішення КС цілій низці положень Конституції, зокрема, статті 24 Основного закону, яка свідчить, що всі громадяни України мають рівні права і не можуть бути обмежені залежно від місця перебування.

Також вона зазначила, що спірним є питання відповідність рішення КС статті 22 Конституції, згідно з якою права і свободи громадян України гарантовані і не можуть бути обмежені.

"Згідно зі статтею 22 Конституції, виборче право громадян гарантовано, його не можна скасувати чи обмежити. Але виникла така ситуація, коли це право обмежено", - зазначила вона.

Партія регіонів усвідомлює, що із цим законом вона програє вибори у жовтні. Тому вона почала масштабну фальсифікацію виборів через рішення Конституційного Суду, котре дозволяє Партії регіонів отримати додаткові мандати в підконтрольних їй округах

— Арсеній Яценюк, лідер партії "Фронт Змін"

Усенко-Чорна зазначила, що в минулому щоразу, коли вибори Ради проходили за мажоритарними округами, громадяни України, які перебували за кордоном, брали участь у голосуванні, отже, це рішення КС ставить під сумніви легітимність результатів тих виборів.

Заступник голови Центрвиборчкому вважає, що питання голосування за кордоном за мажоритарними округами необхідно надалі врегулювати на законодавчому рівні.

Нагадаємо, в четвер КС визнав неконституційним зарахування закордонних дільниць до мажоритарних округів Києва, визнавши, що ця норма закону спотворює результати волевиявлення мешканців Києва і, відповідно, обмежує право кандидатів від цих округів бути обраними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram