ГоловнаПолітика

КС забракував одне з положень закону про вибори

Конституційний Суд визнав неконституційними положення закону про вибори, згідно з якими закордонні виборчі дільниці на виборах депутатів Верховної Ради зараховані до одномандатних (мажоритарних) округів, створених на території Києва.

КС забракував одне з положень закону про вибори
Фото: pravo.ru

Про це йдеться в рішенні КС.

Суд дійшов висновку, що зазначені положення не відповідають Конституції, оскільки зарахування закордонних дільниць до одномандатних округів у Києві обертається необґрунтовано значним збільшенням кількості виборців, які голосуватимуть у цих округах, хоча при цьому не пов'язані з територіальною громадою Києва.

"Застосування положень закону, за яким виборці, які проживають або перебувають за кордоном, голосують за кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах, які створюються в столиці України місті Києві, не забезпечує відображення волевиявлення тих виборців, які проживають на території міста Києва", - сказано в рішенні суду.

Також суд зазначив, що включення закордонних дільниць до одномандатних округів Києва не забезпечує рівних правових можливостей кандидатів у депутати, які будуть балотуватися в одномандатних округах Києва, оскільки обмежується можливість формувати вільне волевиявлення виборців, що мешкають або перебувають за кордоном.

Також у рішенні КС згадав рішення Європейського суду з прав людини у справі від 1996 року, згідно з яким громадяни, які проживають за кордоном, менше пов'язані з внутрішньодержавними справами і процесами, менше цікавляться ними, відтак визнав, що таких виборців можна позбавляти активного виборчого права.

Нагадаємо, 28 лютого 59 депутатів Ради звернулися до КС з проханням перевірити конституційність положення закону "Про вибори народних депутатів" у частині зарахування закордонних дільниць до одномандатних округів, які створюють на території Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram