ГоловнаПолітика

В ОБСЄ сумніваються, що Україна успішно головуватиме в організації 2013 року

Якщо в Україні триватимуть політично мотивовані переслідування, Києву буде складно успішно головувати в цій організації 2013 року.

В ОБСЄ сумніваються, що Україна успішно головуватиме в організації 2013 року

Про це заявила віце-президент Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) Вальбурга Габсбурґ Дуґлас в інтерв'ю "Интерфакс-Украина".

"Мої основні висновки після візиту (в Україну - Ред.) пов'язані із занепокоєнням щодо майбутнього української демократії. Якщо політичні переслідування триватимуть, якщо такі ситуації, як судовий розгляд щодо Тимошенко, триватимуть поза контролем із боку верховенства права, то потім Україні буде дуже складно успішно головувати в ОБСЄ", - зазначила пані Габсбурґ Дуґлас, коментуючи підсумки відвідин України.

Віце-президент ПА ОБСЄ вважає, що такі ситуації під час головування "виглядатимуть негативно, що зашкодить репутації України серед 55 інших держав ОБСЄ".

"Понад те, українські офіційні особи заблокують самі себе від подальших угод з Європейським Союзом, так само як і ЄС не бажає вести переговори, поки справа Тимошенко залишається плямою на звіті української демократії", - додала вона.

"Нарешті, я поїхала, думаючи, що Україна та світова спільнота на чолі з ОБСЄ повинні серйозно поставитися до майбутніх парламентських виборів. У демократіях переможці не кидають до тюрми тих, хто програв, і вибори цього року будуть для всіх нас критичним моментом", - наголосила Габсбурґ Дуґлас.

Разом із тим вона зазначила, що "від сьогодні й до 2013 роком ще багато часу".

"Ми сподіваємося, що тривала співпраця ОБСЄ з Україною з метою сприяння незалежній судовій системі та підготовці суддів буде частиною прогресу, який ми спостерігатимемо між поточним днем і днем, коли Україна заступить на головування в ОБСЄ", - висловила впевненість віце-президент ПА ОБСЄ.

Європейський політик вважає, що Україна на посаді голови ОБСЄ "захоче продемонструвати, що живе відповідно до зобов'язань, узятих перед ОБСЄ".

"Якщо політично мотивовані переслідування без контролю з боку верховенства права триватимуть, тоді це буде перешкоджати добрій роботі України, яку вона готова виконати як голова ОБСЄ", - підсумувала Габсбурґ Дуґлас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram