ГоловнаЕкономікаБізнес

Український газ віддають олігархам

Часи, коли держава гарантувала забезпечення населення недорогим газом вітчизняного видобутку, відходять в минуле. Нинішня влада, виявляється, не жартувала, коли обіцяла підняти ціну на газ для населення до рівня імпортної.

Український газ віддають олігархам
Фото: Макс Левін

Коли прем’єр Микола Азаров вперше про це заговорив, журналісти здивувалися: як це уряд забув про газ вітчизняного видобутку, який на дві третини перекривав потребу населення в газі?

Тепер все стає ясно. У нової влади свої плани на газ українського видобутку, вона не збирається балувати ним населення. Директор департаменту з питань нафтової та газової промисловості Мінпаливенерго Костянтин Бородін в ефірі ТВі заявив, що газовий ринок України чекає повна лібералізація. "Тобто "Укрнафта", "Укргазвидобування", будь-яка інша компанія, повністю або частково державна компанія буде мати можливість продавати свій газ кому завгодно, тобто промисловому споживачу, тобто по максимальній ціні", - сказав Бородін.

Щоправда, він зауважив, що буде перехідний період, який триватиме у 2010-2015 роках. Однак навряд чи нова влада буде так тягнути, попередні заяви прем’єра Миколи Азарова про підняття цін на газ в квітні ще на 50% свідчать, що дешевий український газ, що розбавляв дорогий імпортний для потреб населення, зникне вже наступного року.

Отже українці досить скоро дізнаються, що таке платити за газ – 300-400 доларів за тисячу кубометрів.

Як можна ставитися до такої реформи? Нормально у нормальній державі.

В нормальній країні з ринковою економікою, така реформа сприяла би нарощенню газовидобутку, значному поповненню державного бюджету, а отже і збільшенню соціальних витрат.

У нас так не буде. Вітчизняний газ в основному в країні добувають державні підприємства. Наприклад, на повністю державне «Укргазвидобування» припадає 80% відсотків видобутку всього газу. І тут треба згадати цікаву тенденцію – всі українські державні підприємства традиційно збиткові або малоприбуткові.

Причина, різні схеми під дахом посадових осіб, які відводять кошти "на ліво".

Хтось вірить, що це зміниться? Легше повірити в Діда Мороза. Приклад цьому - ситуація з нафтою українського видобутку, ціни на яку не диктує держава.

Наприклад, «Укрнафта», де державі належить 51% акцій, є найпотужнішою нафтовидобувною компанією, яка добуває 75% української нафти. Так от, за 2009 рік дохід від реалізації продукції цього підприємства склав 15 млрд. грн., а прибуток - лише трохи більше 375 млн.

Чому така низька прибутковість, всім давно відомо – підприємство контролюється групою «Приват» і продає добуту нафту в основному своїм підприємствам за низькою ціною, та полишає в дурнях державу.

Невже з газом буде інакше?

Фото: Макс Левін

Можна не сумніватися, що вітчизняний газ, який заберуть від населення, за символічною ціною буде купуватися приватними підприємствами тих олігархів, яким перепаде газовий кусень під час великого дерибану державного пирога. Тобто тому, або тим, що контролюватимуть НАК «Нафтогаз», профільне міністерство, та віце-прем'єрство. Плюс частина коштів піде на відкати тим посадовцям, які посприяли, щоб цей кусень пирога дістався конкретним особам, плюс звичайно в так звану «партійну касу». Бюджету перепадуть копійки, на розвиток галузі – копійки. Ось і вся математика і «ринкова економіка».

Це перша причина, чому в нашій країні, де корупція зрослася з владою, не можна проводити подібну реформу.

Є і друга причина. Влада не має право кидати народ подібною «реформою», поки не буде проведена головна реформа газової сфери – диференціація поставок газу в Україну. Адже ми не будемо ніколи мати ринкову ціну на газ в середині країни, поки в нас лише один імпортер – Російська Федерація. Ми будемо мати політичну ціну, яка дуже далека від ринкової. Політична ціна завжди вища, як би привабливо її не озвучували політики.

А це означає, що в Україні треба терміново будувати термінали по прийому скрапленого газу, завдяки яким той же європейський споживач перестраховується від диктату Росії. Адже, коли РФ цього року з великої ласки і після здачі Севастополя надала нам знижку на газ, скраплений газ в портах Європи коштував вдвічі дешевше.

До речі, з початку року нова влада активно обговорює питання необхідності будівництва таких терміналів. Однак розмови ці суто теоретичні – жодної конкретики не пролунало – отже це питання не близького майбутнього, на відміну від позбавлення населення дешевого вітчизняного газу.Таким чином в найближчому майбутньому нас чекає така ситуація, коли населення буде змушене купувати дорогий російський газ. Отже кожен громадянин України автоматично стає кріпосним Кремля. А це нічого хорошого для державних інтересів не означає, адже в такому випадку населення буде змушене підтримувати будь-яку здачу активів держави її політичної та національної незалежності, щоб хоч трохи зекономити на теплі.

Хоча нинішній владі така ситуація, певно, на руку. У наших рідних високопосадовців, які в основному є патріотами бабла, а не своєї країни, будуть розв’язані руки - за чемодани з готівкою розпродавати всі активи країни з мовчазної згоди змерзлого населення. Отже, чекаємо нову чудо реформу. Коли дешевий газ українського видобутку буде гріти не населення, а працювати на кишені олігархів при владі. Різні урядовці та високопосадовці отримують свої жирні відкати, а населенню залишається запасатися буржуйками.

Чи може коктейлями молотова?

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram