ГоловнаПолітика

Как распускали коалицию. Стенограмма

Во вторник спикер объявил о роспуске парламентской коалиции. Репортаж из Верховной Рады читайте в материале "Коалиции.net", а ниже предлагаем вашему вниманию стенограмму этого заседания.

Как распускали коалицию. Стенограмма
Фото: korrespondent.net

10:17:29. Сергій Соболєв: Заява фракції "Блоку Юлії Тимошенко"   у Верховній Раді України.

Після президентський виборів перед України стоїть серйозна загроза згортання стратегічних програм розвитку нашої країни як демократичної європейської держави, де непорушними принципами є верховенство права, свобода слова, плюралізм думок та беззастережне право українського народу через державні інститути  здійснювати владу.

Після того, як було порушено ключовий європейський принцип вільного волевиявлення українського народу, і пост Президента України отримав Віктор Янукович, Україна вже зараз будується лише для вузького кола корумпованих політиків. В наслідок чого постала серйозна небезпека національним інтересам України та загроза її суверенітету.

За таких умов єдиною альтернативою внутрішньої та зовнішньої політики Януковича, запорукою незалежності та демократичного розвитку України є збереження діючої коаліції та уряду.  Верхівка Партії регіонів, ще не дочекавшись результатів виборів, вже почала стару практику політичної  корупції,  коли  пробують скуповувати, шантажувати народних депутатів, пробуючи збити так звану нову коаліцію.

Ми б хотіли нагадати, що  є декілька способів руйнації коаліції.

Перший спосіб. Це фактично вихід  однієї з фракцій з коаліції. Але ми сподіваємося, що наші колеги по коаліції  "Блок Литвина", фракція "Наша Україна - Народна Самооборона"  не  підуть на цей крок. Бо саме це було ключовим  фактором виборчої кампанії, коли ключові принципи демократії були проголошені як принципи створення і ствердження коаліції. Тому ми віримо, що ніколи не повториться етап, коли буде повернення до політичної цензури, до політичної  продажності розквіту і корупції.

Другий спосіб руйнації коаліції - це є відставка уряду. Саме тому  з першого дня, коли було внесено проект Постанови  щодо довір’я    уряду, ми  одразу наполягали на тому, щоб це питання негайно було розглянуто в сесійній залі. Саме це  буде тим лакмусовим папірцем, який покаже,  хто голосує за відставку уряду, хто голосує за розвал  коаліції, хто голосує за новий курс, який фактично руйнує всі демократичні цінності. Це для нас  є безпосередньо ключовою перевіркою.  І ми наполягали на тому, щоб це  питання невідкладно було поставлено в сесійній залі. І коли почалися  ігри з відкликаннями постанов, а потім новими їх внесеннями, ми наполягли на тому, щоб це питання негайно було розглянуто в сесійній залі.

Третій принцип, який для нас  є ключовим, який може зруйнувати коаліцію, - це фактично позачергові вибори. Тому ми хотіли б нагадати всім тим, хто пройшов 2006 рік, чим закінчується політична корупція  для тих, хто піддався на шантаж, або підкуп. Ми хотіли б нагадати долю тієї  політичної сили, яка фактично втратила довір’я  своїх громадян, це Блок Мороза, який фактично сьогодні залишився на задворках історії.

Саме тому ми наполягаємо  на одному. Для нас ключовим є  це перевірка діючої  коаліції. Ця перевірка фактично буде  моментом істини. І завтра під час голосування ми сподіваємося, що знову не буде відкладено це питання, бо ті  стимули, той пошук голосів, який на сьогодні відбувається через політичний підкуп і корупцію, через те, щоб ще набрати необхідні 2-3 голоси, фактично іде до зриву. І ми сподіваємося, що    завтра це голосування розставить всі крапки над „і”. І ми побачмо, чи уряд далі буде працювати і буде далі проводити ту політику економічної незалежності   держави, європейської інтеграції. Чи завтра голосами зрадників фактично ми покажемо всій країні, хто розвалив діючу коаліцію і хто відправив уряд у відставку.

Для нас є декілька принципів, які є найважливішими. На сьогоднішній день існування діючої коаліції можливо за однієї умови – це продовження політики європейського вектору розвитку. Це продовження політики демократії, неможливості узурпації влади однією політичною силою.

 Саме тому ми і звертаємося до наших колег по коаліції: на сьогодні наступив момент істини. Існує чи не існує коаліція - ключова перевірка вотуму  довір’я уряду. Дякую.

 Спікер Володимир Литвин: Анатолій Кирилович Кінах, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Микола Мартиненко.

Фото: korrespondent.net

 10:22:37. Анатолій Кінах: Заява фракції Партії регіонів у Верховній Раді України.

Шановні громадяни, шановні народні депутати!

Україна – це держава, яка має величезні умови для сучасного розвитку: науково-технічні, промислові, кадрові, природній потенціал,  ракетно-космічний комплекс, авіабудування, кораблебудування, агропромисловий комплекс з унікальними традиціями і кращими чорноземами у світі.

В той же час українська держава, народ, економіка стали заручниками недієздатної, незконсолідованої влади. Тимчасова кон’юнктура, амбіції, протистояння руйнують стратегічний розвиток України.

Всім давно зрозуміло, що в парламенті де-факто  не існує коаліції. Імітація діяльності, так званої, коаліції разом з особистою владною агонією Тимошенко руйнують розвиток держави, протирічать національним інтересам і поглиблюють кризу.

Тому, шановний Володимир Михайлович, фракція Партії регіонів звертається до вас з наполегливим  проханням об’явити як Голові Верховної Ради офіційну інформацію про наявність чи відсутність в складі так званої  коаліції 226  народних депутатів. І це не політична кон’юнктура. Це необхідність негайних дій в зв’язку глибокою системною кризою в Україні. Зростає якісна дистанція між Україною і світом, який нас оточує. Україна завершила 2009 рік з найгіршими показниками соціально-економічного  розвитку в Європі. Падіння валового внутрішнього продукту - мінус 15 відсотків. Промислове виробництво - мінус 22 відсотка. Найнижчий рівень середньомісячної заробітної плати в Європі, поступаємося вже Молдові,  Албанії,  Білорусії. Падіння обсягів виробництва в системоутворюючих   базових галузях таких як машинобудування, будівництво,  сільгосптехніка, автомобілебудування склало від мінус 45 до 90 відсотків. Безпрецедентний борг по податку на додану вартість в контексті повернення підприємством  - мінус 25 мільярдів. Авансові платежі - порядка 12 мільярдів. По суті руйнують наш сьогоднішній розвиток.

 Б’ють на сполох в тому числі,  шановні народні депутати,  і міжнародні організації, починаючи з   Організації Об’єднаних Націй, Європейського Союзу,  Світового банку по рівню корупції, економічних злочинів, рейдерству  Україна уже    включена в першу так звану п’ятірку проблемних держав. Різко зростають  темпи захворювання на хвороби, які загрожують суспільству: ВІЛ-СНІД, онкологія. Найвищі темпи в Європі по скороченню чисельності населення.

Однозначно значно поглиблює ризики, в тому числі той факт, що Україна - єдина держава в Європі, яка розпочала 2010 рік без державного бюджету, без параметрів валютно-курсової грошово-кредитної соціальної політики.

Шановні народні депутати! Ми впевненні, що нас повинні    об’єднувати патріотизм, намагання захищати національні інтереси України, підвищувати її авторитет. Партія регіонів впевнена, що  подолати системну кризу, вийти на параметри  сталого розвитку в умовах політичної нестабільності неможливо. Партія  регіонів України закликає  всіх відповідальних, прагматичні сили, як у парламенті, так і у суспільстві,  об’єднати волю, розум, дії для негайного  формування дієздатної  коаліції,  уряду та разом вирішувати питання, які болючі для кожного  українського громадянина,  прийняття Державного бюджету 2010 року, реалізації антикризових заходів, оздоровлення економіки і, безумовно, покращання життя людей в Україні. Дякую за увагу.

Спікер Володимир Литвин: Микола Володимирович   Мартиненко, фракція „Наша Україна – Народна Самооборона”.

 10:27:45 Микола Мартиненко: Шановний голово, шановні колеги, закінчились президентські вибори, але не закінчилась політична криза.  Парламент займається питаннями, які не є першочерговими, по крайній мірі з моєї точки зору. Уряд працює незлагоджено. Йдуть не зрозумілі, вибачте,  руху в коаліції, я маю на увазі вчорашнє засідання  ради коаліції. І це ми кажемо про те, що можемо  вдало працювати в даний час. Без вирішення політичної кризи ми не  зможемо подолати ті економічні труднощі, які є у нас на сьогодні у державі. 

Приклади і цифри відомі всім: 10 відсотків безробіття, понад 80 мільярдів вже дефіциту неіснуючого бюджету, понад 100 мільярдів зовнішньої заборгованості, і коли ми навіть ще не підішли до розгляду  Програми  соціально-економічного розвитку на цей рік, ми не знаємо, не розуміємо де бюджет,  і взагалі про що ми говоримо. А насправді ми говоримо  тільки про одне – хто винний буде у розвалі коаліції. Вибачте, це непринципово для рядового виборця, для рядового виборця принципово, щоб влада, в кінці кінців, повинна почати діяти ефективно.

Трикутник: Президент – Верховна Рада – уряд – повинен якнайшвидше запрацювати, щоб прогнози дефолту країни не перетворились із страшилось на якісь реалії.

Тому ми виступили з публічною ініціативою призначення Прем´єр-міністра від фракції  „Наша Україна – Народна Самооборона”. Хто б не був при владі: БЮТ чи Партія регіонів, - потрібна сила, яка б не допустила концентрації повноважень в одних руках. Наша фракція готова взяти на себе відповідальність за економічні реформи у цей важкий час.

Наші партнери з БЮТ категорично не погоджуються поступатися посадою Прем´єр-міністра, натомість висуваючи все нові і нові пропозиції. У всіх переговорах ми доклали максимум зусиль, щоб знайти певні компроміси і не шукати винних при зборі підписів.

Коли формувалась нинішня коаліція, ні для кого було не секрет, що від „Нашою України” було зібрано 37 підписів. І зараз немає чого шукати 55, щоб ми були винні в тому, що розвалюється уже неіснуюче.

Тому, оскільки нас ще після вчорашнього засідання на Раді коаліції намагаються використати окремо як гарматне м’ясо, перетягуючи поодинці на лояльність до фракції БЮТ, ми з цим не погодимось, і тому залишаємо за собою право починати консультації щодо коаліції з іншими фракціями в парламенті.

Фото: korrespondent.net

Зрозуміло… (Шум у залі) Говорячи про посаду Прем´єр-міністра, маємо на увазі, що це буде депутат від НУ-НС, а не хтось поза межами фракції. Ми запропонуємо очолити уряд досвідченій та високопрофесійній людині, яка не побоїться взяти на себе величезну відповідальність. Адже всі усвідомлюють, що посада Прем´єра в кризу, яку переживає зараз Україна, рівнозначна камікадзе. Тут доведеться жертвувати рейтингом, а не його здобувати.

Хочу підкреслити,  „Наша Україна – Народна Самооборона” і надалі в будь-якому форматі відстоюватиме наші ідеологічні принципи, причому їх непорушність має бути зафіксована документально, тому що їх відстоюють понад 50 відсотків громадян України, а саме курс на євроінтеграцію, статус  української мови як державної, контроль держави над газотранспортною системою та інше. Ці речі для нас є і будуть принциповими, незалежно від прізвищ Президента чи Прем’єра. Шлях один – це дієвий уряд, програма дій уряду, термінове прийняття бюджету.

Дякую за увагу. І шановні друзі по коаліції, якщо хтось з вас має відмінну від вас точку зону, давайте по крайній мірі, мати повагу один до одного, бо дуже добре пам’ятаємо 2005 рік, як ви можете розігрувати інформаційні скандали. Зараз не до цього, зараз є дуже серйозні проблеми у державі. Дякую.

 Спікер Володимир Литвин: Шановні народні депутати, виступи від фракцій завершено. З приводу пропозицій, які прозвучали у виступах, заявах, які потребують реагування відповідних інституцій влади, я прошу підготувати доручення.

Шановні народні депутати, у вас розклад є? Якщо з приводу розкладу і організації нашої роботи сьогодні, по одній хвилині будь ласка, давайте обміняємося думками. Фракція комуністів, є з цього приводу?.. Нема.

Будь ласка, фракція Партії регіонів.

 10:32:51 Олександр Єфремов. Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги! Сегодня с этой трибуны уже звучало предложение о том, что дальше мы работать в состоянии, когда Верховная Рада сама не сконструирована, просто  не можем.  Сегодня истекает десятидневный трок, когда должны были представители коалиции подать необходимые подписи по 226-ти депутатам. Насколько  мы понимаем, этих подписей нет.

Поэтому, Владимир Михайлович, мы настаиваем либо об объявлении, о прекращении работы коалиции, либо собрать сейчас Погоджувальну раду для того, чтобы в узком формате мы могли определить нашу позицию в дальнейшем. Просим поддержать это. Спасибо.

 Спікер Володимир Литвин: Будь ласка, фракція "Блоку Литвина", є щось у вас сказати? Не бачу. Немає. Іван Кириленко, фракція "Блоку Юлії Тимошенко".

 10:33:45 Іван Кириленко: Шановний Головуючий, шановні виборці, шановні колеги! Хочу ще раз наголосити позицію нашої фракції: ми нікому нічого не зобов’язані.

Коаліція формувалася згідно Конституції, згідно на той час діючого Регламенту, і ми нічого на стіл нікому не зобов’язані класти. Закон зворотної сили не має. Це презумпція для всього права в усіх країнах світу. Тому є у вас 226 голосів, які є у фракціях, що можуть утворити коаліцію, будь ласка, викладіть на стіл. Ми слова вам не скажемо. Подякуємо за „спільну роботу”, так, як це зробив Мартиненко, в кавичках, і побажаємо вам успіхів у вашій майбутній роботі. Уряд тої ж хвилини складе повноваження перед новоствореною коаліцією. Давайте не лякати народ страшилками. Положіть свої 226.

І ще одне, Володимире Михайловичу,  прошу оголосити рішення фракції, протокол сьогоднішній, де ми скасували своє рішення про виключення із фракції наших колег Задирка, Каплієнка. Прошу це оголосити. 100 процентів фракція за це проголосувала. Дякую.

 Спікер Володимир Литвин: З приводу останньої пропозиції Івана Григоровича Кириленка прошу уваги. Я доручив, щоб зараз Апарат підготував. Я зроблю відповідне оголошення. Це технічне питання, не бачу у цьому проблеми.

А щодо нагадування про Регламент, згідно Регламенту, я думаю, не варто говорити. Бо там і тоді, і сьогодні було зафіксовано 226 підписів. Потрібно мати.

Фракція "Наша Україна - Народна Самооборона", буде хтось з приводу організації нашої роботи, сьогодні? Будь ласка, Юрій Кармазін.

 10:35:23 Юрій Кармазін: Шановний Володимире Михайловичу, я думаю, що ви мали б зараз оголосити, що ніде в Регламенті не передбачено ні 10-денного, ні 30-денного терміну, який би визначав, що якісь нові підписи хтось має збирати. Зовсім про інше говорить стаття 61 Регламенту. Ми зараз зовсім не в тому руслі проводимо засідання.

Нам треба проводити засідання з питань порядку денного. А якщо виникають питання про дію законів часу, то тоді повертається до статті 58 Конституції, де чітко передбачено, що закони інші, нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. І таким чином припинити цю незрозумілу балаканину, яка зараз пішла, і працювати в нормальному режимі, розглядати бюджет, всі інші проблеми, які стоять перед державою. Спасибі.

 Спікер Володимир Литвин: Шановні колеги! Ми обмінялися думками, розклад у вас всіх є, шановні колеги,  прошу уваги!   Я  прошу зараз, щоб перший Заступник  Голови Верховної Ради  України Лавринович Олександр Володимирович продовжив головування, керівників фракцій  прошу зібратися в кабінеті Голови Верховної Ради для того, щоб ми обговорили цю ситуацію. Ви всі прекрасно і красиво говорите, шановні колеги, але нам потрібна робота, не форма. Роботи у нас, на превеликий жаль, я сказав, немає. Бо ми прийняли з вами за цю сесію тисячу  993 рішення із них коаліція проголосувала тільки за 130.

Так давайте, або ми будемо розглядати бюджет, що пропонував Юрій Анатолійович, цілком правильно, або будемо приймати інші рішення.  Тому немає заперечень? Я прошу керівників фракцій, будь ласка, зберіться, підійдіть в кабінет Голови  Верховної  Ради України, а ми продовжимо роботу, щодо розгляду питань визначених розкладом на вівторок. Будь ласка, не  треба перерви.

***

Спікер Володимир Литвин: Шановні народні депутати! Дозвольте надати вам інформацію про засідання Погоджувальної ради.

На засіданні Погоджувальної ради обговорювалося питання коаліції. Представники чотирьох фракцій: фракції Партії регіонів,  "Наша Україна-Народна Самооборона", фракції комуністів і фракції „Блоку Литвина” констатували, що  коаліції як такої немає. Я не буду тут вдаватися в правовий чи політичний бік справи.

Тому, шановні народні депутати,  повідомляю вас, що станом на сьогодні, тобто,  2 березня до Апарату парламенту не подані  документи  депутатських фракцій, що у грудні 2008 року сформували коаліцію демократичних, депутатських фракцій у Верховній Раді України «Національного розвитку стабільності та порядку», про якій йшлося  на пленарному засіданні парламенту, тобто Верховної Ради України, 17 лютого цього року, і в якій підтверджують наявність у складі коаліції визначеної Конституцією України кількості народних депутатів України.

 Відповідно до Конституції України та Регламенту Верховної Ради України оголошую про припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України «Національного розвитку, стабільності та порядку». 

Фото: korrespondent.net

Шановні народні депутати,  тепер оголошення. Згідно з протоколом засідання депутатської фракції „Блок Юлії Тимошенко” від 2 березня 2010 року     повідомляю,  що фракція  скасувала своє рішення від 8  березня 2009 року щодо  виключення зі складу фракцій народних депутатів України Задирка Геннадія Олександровича та  Каплієнка Володимира Володимировича, від 22 жовтня 2009 року щодо виключення зі складу  фракції народного депутата України Омельченка Григорія Омеляновича.

Таким чином на підставі  статті 59 Регламенту Верховної Ради України  народні депутати України Задирко Геннадій Олександрович, Каплієнко Володимир Володимирович, Омельченко Григорій Омелянович  є членами депутатської фракції „Блок Юлії Тимошенко”.

Це треба їх запитати, я виконую рішення  фракції.

З мотивів по одній хвилині. Будь ласка, Іван Кириленко.

 11:36:47 Іван Кириленко: Шановні колеги,  те, що щойно відбулося, має правовий прецедент. Закон, виявляється, має зворотну силу,  і ми  створюємо дуже небезпечну практику на майбутнє. На превеликий жаль, ми її створили ще раніше, проголосувавши про скасування місцевих виборів. Ми йдемо на порушення Конституції. Це перше.

І друге. Сьогодні реально засвідчили про свій вихід   із коаліції, на жаль, наші партнери  із „Нашої України – Народна Самооборони”, але це не рішення всієї фракції, такого рішення фракція не приймала і, на жаль, рішення фракції „Блоку Литвина”.   По суті,  вони вийшли з коаліції, і   цим призупинили або ліквідували її роботу. На превеликий жаль, це треба теж говорити, констатувати перед всім суспільством, перед всіма виборцями, хто стояв у витоків знищення демократичної коаліції. Ми  це констатуємо  зараз, як прикрий факт.

 Спікер Володимир Литвин: Будь ласка,  Олександр Єфремов.

 11:38:00 Олександр Єфремов: Уважаемые коллеги, я удивляюсь, когда коллеги по парламенту игнорируют элементарные истины о том, что на Погоджувальной раде  решение принимают руководители фракций – это  является  фактом. Как  фактом является  то, что  четыре руководителя фракции зафиксировали истину, которую знает вся страна и все государство: что коалиции и де-факто и де-юре не было и нет. И, по сути, то, что объявил Владимир Михайлович, это лишь подчеркивает ту истину, которую все повторяли в течение всех последних месяцев.

В конечном итоге я попросил бы наши коллег от БЮТ не продолжать агонию, которую вы затягиваете, а посмотреть на ситуацию, которая есть в государстве, с другой точки зрения. Ваше правительство довело наше государство до ситуации, когда экономика полностью обвалена, когда финансов практически не существует, когда все больше и больше консультантов говорят о техническом дефолте государства. Поэтому необходимо…

Спікер Володимир Литвин: Іван Заєць.

 11:39:14 Іван Заєць: Зрозуміло, що оголошення, що коаліція не діє, не є правовим. Бо справді закон не має зворотної сили, і потрібно було при прийнятті Закону „Про Регламент Верховної Ради” в Перехідних положеннях позначити, що треба здійснити такі, такі-то дії на підтвердження цього закону, бо, принаймні, прийняти Верховною Радою окрему постанову, і почати від тієї окремої постанови наводити порядок. А те, що просто так Володимир Михайлович заявив, ну, це його просто заява. Це перше.

І друге. Я б не хотів би, щоб „Блок Юлії Тимошенко” так, знаєте, всіх одним рядном накривали, що це вони розвалили коаліцію. Я думаю, що якщо немає голосів, ви стимулювали цей процес, збору цього голосів, то візьміть на себе відповідальність. Немає сьогодні юридичних причин ні для якого збору, ніякого рішення немає. Ви спеціально це зробили, для того щоб перекласти або призначити винним у розвалі коаліції когось іншого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram