ГоловнаПолітика

Ротація еліт

Після формування Кабмніу президент Янукович почне формувати свою вертикаль із глав облдержадміністраторів, по-народному – губернаторів. Кулуарами гуляють прізвища «лояльних і ще лояльніших» намісників. Частина з нової президентської команди – начальники виборчих штабів, а частина – діючі депутати фракції ПР. На місця вибулих в «губернії» та в Секретаріат гаранта на парламентську службу прийдуть нові обличчя із партсписку регіонів. Оновлення влади розпочинається.

Ротація еліт

Першою, замість самого Януковича, мандат депутата отримає номер 179 у партсписку, який складався під перевибори 2007-го року. Учителька російської мови Тамара Єгоренко була депутатом 5 скликання і має понад сорок років стажу роботи у донецькій міськраді та міськвиконкомі. Ні законодавчою, ні телевізійною активністю за попереднього депутатства помічена не була.

Наступним «новим» кадром стане добре відомий київським суддям ректор Національної академії Державної податкової служби України Петро Мельник, який за «помаранчевих» багато разів звільнявся і поновлювався через суд. У виборчому 2004-му керував обласними регіоналами і був звинувачений у тиску на студентів-податківців за кандидата Януковича. Пережив численні перевірки, силові захоплення самої академії в Ірпені із загадковим вбивством свого охоронця. Численні перевірки податкової «альма-матер» виявили факти нецільового використання державних коштів, але тричі ректор вийшов сухим з води і з чистою совістю знову стане недоторканним парламентарієм.

181-й списочник, голова Всеукраїнського об´єднання «Путь православных» депутат попереднього скликання Юрій Болдирєв повертається у Верховну Раду. Виступ депутата Юрія Болдирєва на Світовому конгресі співвітчизників у Санкт-Петербурзі в 2006 році здивував усіх співвітчизників на чолі з Путіним. Для вирішення проблеми знелюднення російського Сибіру і масової міграції китайців запропонував переселяти туди громадян України з Волині та Житомирщини: вони добре приживаються і швидко русифікуються. У Болдирєва є власна концепція відновлення російського самодержавця і новий шанс продовжити її розвивати знову у статусі народного депутата.

Наступна п’ятірка нових регіоналів – це чотири старі бютівці і один нашоукраїнець Валерій Келестин. Максим Луцький, Олег Надоша, Володимир Олійник та Володимир Толстенко перед тим, як стати носіями прогресивної ідеології «регіоналізму» були адептами розвиненого «бютінізму». Найбільший ідеологічний багаж у Надоші, бо він встиг відслужити заступником керівника центрального штабу кандидата в президенти Ющенка, а потім заступником керівника центрального штабу БЮТ. Поки протистояли Ющенко і Тимошенко у душі Надоші панувала злагода і він легко йшов від Віктора до Юлі і знову до Віктора. Тепер вже Януковича. Проблеми в регіонах йому близькі і зрозумілі – Надоша був мером Кременчука і проте втратив посаду. Своє ім’я захистив у судах – повністю невинний.

Ще більший політичний і моральний досвід у ветерана вітчизняної політики Володимира Олійника. Колишній мер Черкас – це той самий кандидат в президенти’99 з легендарної «канівської четвірки». Зняв свою кандидатуру на користь генерала Марчука і пішов боротися з кучмізмом. У революційні дні «України без Кучми» входив до Форуму національного порятунку. Був довіреною особою кандидата в президенти Ющенка у 2004-му. У 2010-му ймовірно стане знову депутатом і «…про те, що перейшов до Партії регіонів, не шкодую».

Укріпляти тезу, що Партія регіонів цілком всеукраїнська буде покликаний «бандерівець» з Рогатина Валерій Калестин. Ідеї Руху та інший спадок патріотів-націоналістів Калестин трепетно переніс з Нашої України до Партії Регіонів ще у 5 скликанні. При найближчій ротації він вкотре відокремить бізнес від політики і як капіталіст-цукровозаводчик у минулому почне творити світле законодавче майбутнє для людей.

Якщо у нову владу доведеться рекрутувати значно більше діючих депутатів, то шанс на мандат з’явиться і в людей після №190. А тут також криється величезний кадровий потенціал партії. Шанс стати народним обранцем з’явиться у полум’яного комуніста, секретаря райкому комсомолу та обкому компартії в Миколаєві Сергія Майбороди. З Вінниччини у парламент може повернутися голова облради та губернатор у минулому Григорій Калетнік. Він завжди дотримувався залізного правила бути в рядах партії влади: член Політради НДП (з 199, член Політради СДПУ(о) (з 2005). 2010 – рік Регіонів. Донбас зможе укріпитися Василем Стельмашенком – легендарним персонажем. Як майбутній депутат він легко зможе відбілити в судах і в прокуратурах своє ім’я від кримінальної клички «Картавий» і вкотре розвіяти міфи про організоване злочинне угрупування братів Кушнірів, яке протистояло самому Аліку Грєку. Ще у 1983 році Київський РОВД Донецка відкрив кримінальну справу № 4066 проти Василя Стельмашенка за статтею «шахрайство». Кримінальні справи на зламі 90-их, які порушували проти підприємств Стельмашенка, давно канули в прокурорську лету і йому більше не доведеться покидати Україну.

З молодих кадрів шанси є і в колишнього директора із розвитку «Київ-Конті» Олександра Заца, чий кар’єрний ріст сходинка за сходинкою синхронізований з біографією Бориса Колесникова. Молодий уродженець Хмельниччини Василь Ядуха як тільки отримає депутатську недоторканність зможе забути як непорозуміння звинувачення за статтею 157 ч. 2 кримінального кодексу у перешкоджанні здійснення виборчого права.

Закриті партійні списки знову відкриваються українському виборцю і ротація владних еліт продовжиться.

Роман ЧайкаРоман Чайка, телеведучий, лідер групи "Мертвий півень"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram