ГоловнаПолітика

Барони і барани. Вибори в Закарпатті

Закарпаття вміє міняти політичну орієнтацію, як жоден інший регіон. На виборах 2007 року у Верховну Раду, тут перемогу здобула партія Віктора Ющенка, через два роки в першому турі президентських виборів переміг Віктор Янукович, а в другому турі Юлія Тимошенко.

Барони і барани. Вибори в Закарпатті
Фото: Тетяна Чорновіл

Це просто нонсенс, що електоральні уподобання населення за два роки змінилися діаметрально протилежно. У Ющенка і Януковича ніде і ніколи не було спільного електорату, окрім, як виявилося, Закарпаття. Тільки в цьому регіоні виборці не бачать великої різниці між «помаранчевими» і «блакитними» та легко перекидають свої голоси.

А ще дивніше, коли за 20 днів між першим і другим туром Закарпаття знову змінило політичні уподобання. На цей раз - з Януковича на Тимошенко. Наприклад, у 73 окрузі в першому турі розрив між Януковичем і Тимошенко був 10 пунктів на користь першого, то в другому турі теж саме, але на користь другої.

Як таке може бути?

Журналісту «Лівого берега» останніми днями перед виборами випало помандрувати Закарпаттям та поцікавитися народною думкою з цього приводу.

Вибори з душком сепаратизму

Спочатку автора занесло в місто Берегове (округ №74), де випала нагода поцікавитися, чому голоси Ющенка за два роки повністю трансформувалися в голоси Януковича? Берегове віддало перевагу Януковичу і в першому, і в другому турі. Янукович тут взяв найбільше голосів на всьому Закарпатті, хоча в 2007 році його партія пасла задніх за НУ-НСом і БЮТом.

Отже автор був певний, що сам народ пояснить, що сталося в його свідомості за два роки.

Але виявилося, не все так просто. Як потрапляєш в Берегове, почуваєш себе наче в іншій державі. Перехожі спілкуються невідомою мовою, скрізь пам’ятні дошки героям угорського народу, угорське телебачення в кав’ярнях, старовинна, хоча і занедбана будова університету, де викладають виключно угорською мовою. Отже Берегове та район - передовсім угорське населення, це воно голосувало за Януковича. Разом з тим знайти публічних прихильників Віктора Федоровича тут не просто. До кого я не підходжу на центральній вулиці міста, всі говорять, що вони не голосували, або тема українських виборів їх не цікавить, або тебе просто не розуміють.

У взуттєвій крамниці серед чобіт висить плакат Януковича - інтелігентне обличчя, в руках окуляри. Думаю: нарешті знайшла, з ким "поговорити за Януковича". Аж ні, продавці стверджують: вони взагалі не голосували і нічого про вибори не знають.

Фото: Тетяна Чорновіл

Нарешті надибала на одного, що зізнався: голосував за Януковича. Не знаю правда, чи радіти від цього Віктору Федоровичу, бо мій співрозмовник представився: «колишній ментяра, майбутній алкоголік». Він, як виявилося, за Януковича, бо за прем’єра Тимошенко виросли ціни. Минулого разу він був за Ющенка, бо тоді прем’єром був Янукович і також виросли ціни.

Попереду видно намет БЮТ. Не можна сказати, що він не користується популярністю, разом з тим не можна сказати, що він користується популярністю виборців, бо намет штурмують діти. Жіночки ледь встигають роздавати їм пакети, в яких лежить великий настінний календар «Юля і Тигрюля» та жовто-блакитний прапорець. Відстоявши чергу один раз, діти встають вдруге, щоб отримати ще одного "тигра". Жіночки женуть халявників геть. Діти бігають з жовто-блакитними прапорцями і весело щебечуть угорською мовою.

Фото: Тетяна Чорновіл

Біля намету БЮТ зустрічаю пару, що зізнається: вони за Тимошенко. Жіночка та чоловік стверджують, що таких, як вони насправді меншість. Місцеві дійсно голосують за Януковича. «Розумієте, тут проживає в основному угорська громада, їх більше цікавить політична ситуація в Угорщині, ніж в Україні. Отож, вони мало розбираються в українській політиці і голосують за тих, на кого вкажуть угорські лідери, представники влади – угорці по національності. Проголосували та забули. Тому не дивно, що вам ніхто не розповідає, що голосував за Януковича», - пояснює жіночка.

«Я вчитель в школі, - додає чоловік. - Діти мені розповідають, що їх президент «Янош Ковач» (так тут на угорський манер називають Віктора Федоровича). Також діти розповідають, що Тимошенко заборонить угорську мову і закриє угорські школи. Якщо так говорять діти, значить про це говорять у сім’ях. А дорослі в свою чергу про це дізнаються в угорських газетах», - розповідає вчитель.

«А чому тоді на виборах 2007-го переміг Ющенко?» - запитав автор.

Мої співрозмовники пояснили, що угорські лідери вже давно співробітничають з кланом Балог. Тому на минулих виборах, коли Віктор Балога працював на Ющенка, угорцям рекомендували голосувати за партію чинного Президента. «Зараз Балога працює на Януковича. Мені, як учителю, прийшов лист, за підписом Балоги, де він просив підтримати Віктора Януковича», - розповів співрозмовник.

Далі автор дізнався, що для того аби слова Балоги до вчителів звучали вагоміше, їм перед виборами від імені «ЄЦ» подарували … праски. Добре, що не паяльники…

До нашої розмови приєднуються інші люди, в основному симпатики Тимошенко, чомусь вони легше йдуть на діалог. Вони хваляться, що як і в 2007 році, так і в першому турі виборів на всьому Закарпатті добре спрацював адмінресурс, синонім якому «Балога». Мої співрозмовники запевняють, що всі останні роки на владні посади Закарпаття потрапляли люди, що представляють «клан Балог». Ними повні місцеві ради від обласної до найменших сільських. А позаяк багато закарпатців байдужі до політики, їх легко переконати: коли треба голосувати за Ющенка, а коли - за Януковича.

Що стосується Берегівщини, то адмінресурс в першу чергу зіграв на національних почуттях.

Те, що Віктор Балога давно співпрацює з національними меншинами, що проживають на Закарпатті – русинами, угорцями, чехами – не секрет. Наприклад, минулого місяця Закарпатська облрада проголосувала за ухвалення русинського гімну "Підкарпатські русини", як гімну регіону. Рішення було прийняте голосами депутатів Партії регіонів, Єдиного центру та угорської національної меншини. По суті, ці три політичні сили представляють єдину владу Закарпаття, бо їх інтереси багато в чому співпадають.

Один молодий чоловік, прихильник Януковича в Берегово висловив автору цікаву думку: угорці за Віктора Федоровича, бо той дозволить відділитися Криму. А якщо відділиться Крим, то Закарпаття зможе наслідувати його приклад.

Прості угорці Берегово мріють жити в Угорщині, отож їх лідери виголошують антиукраїнську риторику, виступають за автономію Закарпаття. Антиукраїнська політика угорців в свою чергу перекликається з антиукраїнською політикою Партії Регіонів (зокрема, стосовно української мови). Все це пояснює перемогу Януковича в місцях заселених угорцями.

Вибори по-циганськи

В Берегово компактно представлена ще одна національна група – цигани. Як вони голосують – тема тутешніх анекдотів.

Як розповіли автору свідки тих подій, в день голосування циганський барон порадив циганам ставити галочку навпроти цифри, яка буде намальована пальцем на борту брудного мікроавтобусу біля виборчої дільниці.

Але, от біда, в якийсь момент на заляпаному борту мікроавтобуса з’явилася ще одна цифра. Поки помітили, цигани встигли зіпсувати третину бюлетенів - поставити по дві цифри одному в бюлетені. Так Янукович недорахувався голосів. Злі язики стверджували: так сталося не випадково - мудрий барон взяв гроші і від однієї, і від іншої політичної сили.

Тимошенко постраждала за вуса Шевченка

Воловець (округ №71). Тут і в першому, і в другому турі перемогла Тимошенко. Щоправда в першому турі Янукович наступав їй на п’яти, а в другому цей розрив складав аж 15 пунктів. В принципі не дивно: район близький до Львівщини.

Дивно інше - критиків Юлії Володимирівни автор тут знайшов куди більше, ніж на Берегівщині, що голосувала за Януковича.

Тимошенко сварили за економічну ситуацію в регіоні та за корупційну місцеву владу.

Один дядько розповів, як колишній голова Воловецької райради від БЮТ Олександр Биркович нібито взяв з бюджету гроші на пам’ятник Шевченка, але йому цього здалося мало, і він ще збирав по школах з батьків. «І що ви думаєте, він поставив пам’ятник? Ні, тільки вуса. Подивиться самі! Хіба то Шевченко – лише вусате погруддя, навіть на ноги грошей не знайшлося!».

Інший чоловік з Воловця розповів, буцімто в церквах агітують за Тимошенко, а в її штабі роздають гречку. «У нас тепер, як в Києві!» - «хвалиться» чолов’яга.

Автору зустрілися і люди, яким не сподобалася дружба Тимошенко та Медведчука. Скільки років минуло, а лідера СДПУ(о) в Закарпатті ненавидять куди більше, ніж нинішнього господаря краю – Балогу.

Можливо, це пояснюється тим, що Балога не розкошує так, як Медведчук, на фоні загальних закарпатських злиднів. У Балоги не дуже велике родове гніздо в Завидово і дерев’яний будиночок в Синяку, а у Медведчука в горах Воловецького району палац, дві вертольотні площадки, охорона з автоматами.

Дружба Тимошенко з Медведчуком не принесла Юлії Володимирівні популярності за Карпатами, особливо, коли в її закарпатську команду почали пролізати колись вже дискредитовані кадри екс-керівника Адміністрації Кучми. Наприклад, податковою Закарпаття нині керує людина Медведчука Мирослав Хом´як. Коли в часи помаранчевої революції він керував ДПА у Львові, обурені львів’яни брали податкову в облогу, щоб нечесний податківець був звільнений з посади.

Мукачево. Бігборди –Тимошенко, голоси - Януковичу

Мукачево (округ №71), тут в першому турі переміг Віктор Янукович. Звичайно, це приписали в заслугу Віктора Балоги.

Фото: rkm.kiev.ua

Але, що цікаво, за кілька днів перед другим туром Мукачево наповнилося агітацією на користь Юлі Тимошенко. Написи на парканах, сотні бігбордів. Місцеві трактували по-своєму. Один дядько, «по секрету», пояснив мені, що в першому турі тут була дуже низька явка, «бо Балога заборонив голосувати працівникам своїх підприємств та бюджетникам». Мовляв, це було зроблено для того, щоб дорожче продати Мукачево в другому турі виборів. «Вже, мабуть, знайшов покупця в особі Тимошенко», - чоловік кивнув на бігборди.

Чоловік пояснив, що він обізнаний в місцевій політиці, бо кожні вибори працює в дільничний комісії, на цей раз від Януковича. Він запевнював автора, що в першому турі в деяких районах Закарпаття Балога працював на Януковича, показав свою силу, а тепер домовився і з Тимошенко. «Розкладає яйця в різні кошики», - додав дядько.

Ця думка виявилася популярною. Жіночка-продавщиця в магазині дитячих іграшок підтвердила, що краєм ходять чутки, що Балога дав відмашку по кількох територіальних округах «вимкнути» адмінресурс, що автоматично спрацює на Тимошенко.

Після підрахунку голосів

Найцікавіше, що результати другого туру підтвердили прогнози, які формулювали автору жителі Закарпаття.

Це просто дивовижно, в кількох округах, де до цього перемагав Янукович, раптом перемогла Тимошенко. В тих округах, де Тимошенко перемогла в першому турі, вона серйозно наростила підтримку.

Вірним Януковичу залишилося лише Берегове і … Мукачево. І це після того, як автор стільки чула народних думок: мовляв, Балога продав голоси мукачівців Тимошенко…

А якщо серйозно, то постійна зміна орієнтації, яку демонструє Закарпаття, свідчить про те, що вибори тут проходять зовсім не демократично.

І за це, як мінімум, треба питати з губернатора. Однак, на це ніколи не звертав увагу президент Ющенко, на це сто відсотків закриє очі і Президент Янукович, адже «ручні» виборці вигідні будь-якій владі.

Київ-Берегово-Воловець-Мукачево- Київ

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram