ГоловнаПолітика

ЦВК під охороною

На відміну від першого туру, коли епіцентром події стали штаби кандидатів, зараз увага прикута до Центральної виборчої комісії. Точний підрахунок має ключове значення для кандидатів.

ЦВК під охороною
Фото: Макс Левин

Хоча результати екзіт-полів свідчать: для нового президента це буде піррова перемога. Без підтримки хоча б половини виборців жодна влада не може бути повною.

За жодними з данних соціологів, ні Янукович, ні Тимошенко не набрали 51% голосів українців. Тобто не змогли повторити навіть результат Ющенка 2004 року, з яким тому виявилось надто важко „зшивати” ідеологічно роз’єднану країну.

Приміщення ЦВК - під охороною міліції та людей у штатському. Там же – намети від Віктора Януковича, до яких після 17-ї почали підтягуватися його прихильники в уніформі. Для свята чи для протестів?

До речі, роздача курток, накидок і парасольок не лише штабним працівникам і бригаді агіт-пропу, а й простим виборцям стало „фішкою” агітаційної роботи „Партії Регіонів”. Минулої середи коло міськради в м. Ірпінь, де розташований штаб Януковича, вишикувалася ціла черга охочих „затаритися” захистом від дощу та морозу. Вистачило не всім. Тих, хто не брав з ідеологічних мотивів, - були одиниці.

В столиці ідеологічні симпатії інші – вона хоче змін, але не тих, що пропонує Віктор Янукович. Явка в Києві, як завжди, нижча, ніж в середньому по Україні. Проблем зі списками було менше, ніж 17 січня: ті з моїх знайомих, які відновлювали свої дані тоді, сьогодні змогли спокійно проголосувати.

Міська влада – з Януковичем, а от кияни – ні. Чим закінчиться підрахунок? Як поведуть себе прихильники? Обмежаться дрібними провокаціями, спроектованими в штабах, чи обуряться всерйоз і надовго?

А Києвом ширяться чутки про сутички під ЦВК ближче до півночі. Поки що місто зберігає спокій, і заклики до бунту схожі на звичайні кухонні розмови…

Михайлина СкорикМихайлина Скорик, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram