ГоловнаПолітика

Що рік наступний нам готує

Першого січня 2010 року, коли більша частина населення нашої країни підноситиме бокали та гранчаки, дехто буде пити розсіл чи з безнадією в очах перемикати телеканали, хтось буде кататися на гірських лижах, хтось піде в кіно, гулятиме Прагою чи сидітиме у барі близькосхідного курорту… у наше життя прийдуть вони… Зміни до законодавства.

Що рік наступний нам готує

Спробую проанонсувати деякі нововведення, які можуть зацікавити ширше коло (сумні й нудні речі на зразок акцизного збору чи оподаткування виробництва космічної техніки оминемо).

Державна реєстрація мопедів

Вступає в силу вимога ст. 34 Закону України «Про дорожній рух» щодо держреєстрації мопедів. Як саме це має відбуватися, мені незрозуміло – існуючі Правила держреєстрації транспортних засобів взагалі не згадують про мопеди. Крім того, у вказаному законі звучить формула «мопеди, що використовуються на автомобільних дорогах державного значення». Визначення терміна «дорога державного значення» теж не знайшов, хоча він і зустрічається в підзаконних актах. Але тоді можна припустити, що для мопедів, якими їздять виключно по селу, держреєстрація непотрібна? Туманна історія, одним словом.

Гроші для музейників

Працівники музеїв будуть отримувати допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі посадового окладу, грошову винагороду за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов´язків, а також матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та доплату за вислугу років (абз. 8 ч. 2 ст. 28 Закону України «Про музеї та музейну справу»). Щоправда, для цього ще потрібен порядок, встановлений Кабміном.

Юним ветеринарам на замітку

Буде заборонено виробництво кормових добавок, преміксів та готових кормів, не зареєстрованих для обігу в Україні, за відсутності експлуатаційного дозволу та/або ліцензії на виробництво (ч. 1 ст. 77 Закону України «Про ветеринарну медицину»).

1 січня набуває чинність Закон України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин». Читати його довго, хто зацікавиться може знайти. Ідентифікувати та реєструвати будуть велику рогату худобу, коней, свиней, овець та кіз.

Пільги для сусідів АЕС

Серед пільг, які з’являться у населення територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд, ядерні установки, об´єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, знаходимо забезпечення препаратами стабільного йоду та пільги з оплати за спожиту електричну енергію за тарифом, що встановлюється відповідно до Закону України «Про електроенергетику» для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій (ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»). Одночасно з’явиться новий податок – збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. Його платниками стануть вказані підприємства.

Реклама поганих звичок

Якщо я правильно порахував абзаци, то з 1 січня забороняється (за ст. 22 Закону України «Про рекламу») реклама тютюнових виробів та алкогольних напоїв, реклама знаків для товарів і послуг, інших об´єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби чи алкогольні напої, в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань)

Про квартирне питання

Право на житло буде гарантуватися не лише наданням «в міру здійснення програми будівництва благоустроєних жител», а ще й «наданням громадянам за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення для категорій громадян, визначених законом». Така компенсація буде видаватися одноразово в порядку, який ще повинен визначити Кабмін.

Військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членам їх сімей повинні надавати жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошову компенсацію за належне їм для отримання жиле приміщення. Такі жилі приміщення або грошова компенсація будуть надавати їм один раз протягом усього часу проходження військової служби за умови, що ними не було використано право на безоплатну приватизацію житла.

Пільги шахтарям

Після ліквідації або консервації гірничого підприємства забезпечення вугіллям на побутові потреби буде здійснюватися в межах тарифної угоди правонаступником вказаного підприємства не усім непрацюючим пенсіонерам, а лише таким: які пропрацювали на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, вуглебудівних підприємствах: на підземних роботах - не менше ніж 10 років для чоловіків і не менше ніж 7 років 6 місяців - для жінок; на роботах, пов´язаних з підземними умовами, - не менше ніж 15 років для чоловіків і не менше ніж 12 років 6 місяців - для жінок; на роботах технологічної лінії на поверхні діючих шахт чи на шахтах, що будуються, розрізах, збагачувальних та брикетних фабриках - не менше ніж 20 років для чоловіків і не менше ніж 15 років - для жінок. Водночас таке забезпечення вугіллям вводиться для сімей померлих пенсіонерів, які за життя користувалися цим правом, які отримують пенсії у зв´язку із втратою годувальника. Якщо ж особи, які мали право на таке одержання вугілля (не лише пенсіонери, а й інші категорії), проживають у будинках, що мають центральне опалення, то їм повинні виплачувати компенсацію за оплату електроенергії, газу та центрального опалення житла, що виплачується за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам (ст. 48 Гірничого закону України).

Якщо загальна ставка податку з доходів фізосіб у нас 15%, то з 1 січня 2010 р. вона становитиме 10% з доходів шахтарів-працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, та працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості (за Списком № 1).

Адміністративне судочинство

Якщо судитеся з владою і не були присутні на оголошенні постанови суду, то копію останньої вам повинні будуть відправити виключно рекомендованим листом з повідомленням про вручення (ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства). Ну й набуде чинності цілком логічна норма про те, що якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови (ст. 186 того ж Кодексу).

Визнання особи загиблою

Буде скорочено строк, по завершенню якого фізичну особу можуть визнати загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Тепер він становитиме один місяць після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (ст. 46 Цивільного кодексу України). При цьому витрати фізичних осіб, пов´язані з оплатою правової допомоги при розгляді судом таких справ, несуть юридичні особи, на території яких мав місце нещасний випадок внаслідок таких надзвичайних ситуацій (ст. 84 Цивільного процесуального кодексу України). За подання відповідних заяв до суду держмито сплачуватися тепер не буде (ст. 4 Декрету «Про державне мито»)

Мінімальна зарплата

Обов’язок виплачувати зарплату не нижче мінімальної офіційно поширено і на фізосіб-підприємців, які мають найнятих працівників (ст. 3 Закону України «Про оплату праці»). Раніше цей обов’язок формально був лише для юридичних осіб.

Податок на хмільні голови

Платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства стануть, крім торгівців зеленим змієм, також ті підприємства мережі громадського харчування, що реалізують алкогольні напої та пиво. Виробники алкогольних напоїв та пива будуть платниками збору лише за умови реалізації ними цієї продукції в роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам. Так що пиво й алкоголь, за ідеєю, подорожчають в барах та ресторанах.

Про гризіння граніту науки з особливою настирливістю

З нового року запрацює Закон України «Про наукові парки». Ними будуть юридичні особи, що створюється з ініціативи вищого навчального закладу та/або наукової установи. Серед основних функцій НП – створення нових видів інноваційного продукту, інформаційно-методичне, правове та консалтингове забезпечення засновників і партнерів, залучення студентів, випускників, аспірантів, науковців та працівників вищого навчального закладу та/або наукової установи до розроблення і виконання проектів наукового парку.

Набуде чинність Положення про стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників віком до 35 років у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном, затверджене постановою КМУ від 23.09.2009 р. № 1015. Також уточнено, що строк навчання працівників, які направляються на стажування до провідних вищих навчальних закладів та наукових установ за кордоном, не повинен перевищувати шести місяців, а аспірантів і докторантів - двох місяців (Положення про умови матеріального забезпечення осіб, направлених за кордон на навчання, затверджене постановою МУ від 04.03.1996 р. № 287). Заодно уряд прописав, що у 2010-11 рр. стажування аспірантів, докторантів, наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах в Україні та за кордоном здійснюється за рахунок коштів вищих навчальних закладів і наукових установ, які направляють на стажування, а також грантів та інших джерел.

І з 1 січня 2010 р. запрацює Положення про щорічні гранти Президента України докторам наук для здійснення наукових досліджень, затверджене Указом Президента України від 17.06.2009 р. № 446/2009. Такі гроші можуть бути призначені докторам наук віком (на момент подання заявки) до 45 років. Пропозиції щодо призначення грантів формуються за результатами конкурсу наукових проектів, які проводить Державний фонд фундаментальних досліджень.

Спадкувати буде дешевше

З нового року за видачу свідоцтва про право на спадщину будуть брати держмито лише 34 грн. Зараз його розмір – піввідсотка від суми спадщини.

Пільги фіскалам

На працівників податкової міліції поширять норми Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист».

Про ліки

Стаття 12 Закону України «Про лікарські засоби» отримає під ялинку доповнення. Згідно з ним на зовнішній упаковці лікарського засобу, крім відомостей, зазначених у частині першій цієї статті, повинно бути шрифтом Брайля зазначено: назва лікарського засобу, доза діючої речовини та лікарська форма. Водночас Міністерство охорони здоровя у своєму листі зазначило, що ця вимога буде стосуватися тільки лікарських засобів, що подаватимуться на державну реєстрацію (перереєстрацію) з 01.01.2010 року.

Пільги учасникам ВВВ

Статус інвалідів війни буде поширено на осіб, які у неповнолітньому віці були призвані чи добровільно вступили до лав Радянської Армії і Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941 - 1945 років і стали інвалідами внаслідок загального захворювання або захворювання, отриманого під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формуваннях (ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

Про землю

Набуде чинність Порядок ведення Поземельної книги, затверджений постановою КМУ від 09.09.2009 р. № 1021. У цій книзі будуть фіксувати відомості про земельну ділянку, перехід права власності на неї, обмеження на її використання, суб´єктів прав на земельну ділянку та правовстановлюючі документи, а також дані про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, її цільове призначення, склад земельних угідь. Поземельну книгу будуть відкривати та вести на кожну земельну ділянку у паперовому вигляді (територіальними органами Держкомзему) та в електронному (структурними підрозділами державного підприємства "Центр державного земельного кадастру"). Витяг з Поземельної книги (на платних засадах) можуть отримати власник (користувач) земельної ділянки, суб´єкти права земельного сервітуту, емфітевзису і суперфіцію, їх спадкоємці, правонаступники або уповноважені ними особи та адвокати.

Про боротьбу зі злом

З нового року стане чинним Типове положення про центр ресоціалізації наркозалежної молоді, затверджене постановою КМУ від 16.09.2009 р. № 979. Таким центром буде спеціалізованим закладом, в якому на добровільних засадах цілодобово перебуває молодь, що пройшла курс лікування від наркотичної залежності в закладах охорони здоров´я та потребує отримання соціальних послуг. Центр повинен надавати послуги із соціальної реабілітації, зокрема психологічні, соціально-педагогічні, юридичні, соціально-медичні, соціально-економічні, соціально-побутові та інформаційні, а також вести соціально-профілактичну роботу серед молоді.

Про життя на колесах

З дванадцятим ударом годинника в новорічну ніч буде заборонено надання послуг на міжміських маршрутах з перевезення пасажирів з використанням автобусів, переобладнаних з транспортних засобів іншого призначення, за відсутності протоколів випробувань таких автобусів на відповідність вимогам правил Європейської економічної комісії, виданих акредитованими випробувальними лабораторіями (п. 32 Постанови КМУ «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» від 18.02.1997 р. № 176)

Ще про землю

Щойно з’явилися ще одні зміни щодо землі. У новій редакції виклали ст. 120 Земельного кодексу, що стосується переходу права на земельну ділянку у разі набуття права на жилий будинок, будівлю або споруду. Зокрема, з 1 січня перша частина цієї статті буде звучати так: «У разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об´єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення». Важливим нововведенням є те, що тепер істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв´язку з набуттям права власності на ці об´єкти. Простіше кажучи – без такого № договір недійсний. При цьому укладення договору щодо нерухомості, за яким переходять права лише на частину земельної ділянки, здійснюється тільки після виділення цієї частини в окрему земельну ділянку та присвоєння їй окремого кадастрового номера.

Пільги для багатодітних родин

Їх досить багато. Спробую по-порядку:

1) Збільшується розмір щорічної додаткової оплачуваної відпустки жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років – з 7 до 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Якщо є декілька підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не зможе перевищувати 17 календарних днів (досі – 14).

2) Право на позачергове одержання житла отримають сім´ї, які мають п´ятьох і більше дітей, а також у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей.

3) Нові пільги для багатодітних родин:

– 50-% знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім´ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім´ю);

– 50-% знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім´ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім´ю;

– 50-% знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

– позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 % від затверджених тарифів.

4) Пільги для дітей з багатодітних сімей:

– безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

– щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров´я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

– першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

– безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

– безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

5) Діти з багатодітних сімей, у складі яких є п´ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше.

Батькам і дітям з багатодітних сімей видадуть відповідні посвідчення. Їх зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень повинен визначити Кабмін.

Існує ще низка податкових нюансів, про які можна дізнатися з листа ДПАУ. Починаючи з заробітної плати, нарахованої за січень 2010 року, особи, які мають та виховують трьох чи більше дітей віком до 18 років, матимуть право на податкову соціальну пільгу у розмірі 200 % від розміру, визначеного у пп. 6.1.1 ст. 6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», - у розрахунку на кожну таку дитину. При цьому за кожним з таких багатодітних платників податку продовжить зберігатися право на додатково одержання податкової соціальної пільги, визначеної у пп. 6.1.1 ст. 6 Закону (100 %). Також, як і у минулих роках, у одного з багатодітних батьків - платників податку розмір місячного доходу (заробітної плати), що даватиме право на одержання 200 % податкової соціальної пільги буде дорівнювати сумі, визначеній у пп. 6.5.1 ст. 6 Закону, збільшеної кратно кількості виховуваних неповнолітніх дітей. Тому платникам податку, які матимуть підстави для одержання цієї пільги, слід поновити свої заяви працедавцю щодо одержання податкової соціальної пільги, зазначивши, що вони претендують на податкову соціальну пільгу, передбачену пп. 6.1.3 "е" п. 6.1 ст. 6 Закону. Крім заяви слід надати документи, що підтверджують, що платник податку не тільки має, а й виховує своїх неповнолітніх дітей.

Крім того, з 1 січня 2010 року до оподатковуваного доходу платника податку (батька чи матері), який виховує трьох і більше дітей, не буде включатися цільова благодійна допомога, яка надаватиметься резидентами - юридичними або фізичними особами у будь-якій сумі (вартості).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram