ГоловнаПолітика

Дебют Порошенка

Новий міністр закордонних справ Петро Порошенко обійняв посаду в слушний час і в потрібному місці - його призначили напередодні 9-ї наради послів України за кордоном, що відбувається раз на два роки. Коли слідом за президентом він заходив до зали, де зібралося 90 керівників українських дипустанов, то мимоволі посміхався. «I did it» - я це зробив!

Дебют Порошенка
Фото: pravda.com.ua

Повернення Порошенка на політичний олімп у статусі головного дипломата отримало суперечливі оцінки. Якщо одні вважають голову Ради НБУ каліфом на годину, то інші розраховують, що його свіже бачення і досвідчене око бізнесмена пожвавлять зовнішню політику України. І ті, й інші сподіваються, що колишній голова парламентського Комітету з питань бюджету зможе переконати депутатів прив´язати фінансування дипломатичних установ як мінімум до курсу долара, а не до реальних можливостей бюджету-2010.

«Якщо він це зробить - то йому пам´ятник треба ставити!» - не приховували емоцій у кулуарах дипломати, які уже рік змушені жебрати гроші (про що «Лівий берег» писав ще у березні) і з заздрістю дивитися на російських колег, що не стикаються з браком фінансування. Офіційне спілкування із журналістами послів у таких країнах, як Німеччина та Польща, звелося до того, хто і яких спонсорів залучав для організації прийомів. Колишній перший заступник міністра Юрій Костенко, нині посол у Китаї, детально пояснив, що грошей не вистачає на зв´язок, бензин і відрядження за межі Пекіна.

Порошенко кілька разів подякував Вікторові Ющенку за призначення, шанобливо величаючи його «паном президентом». Глава держави хоч і назвав кума-міністра «здібною людиною», дозволив собі фамільярне «ти, Петре Олексійовичу». Присутні у залі звернули на це увагу.

Фото: Андрей Скакодуб

«Зовнішня політика - це єдина державна політика, а МЗС - єдиний центр і координатор її проведення», - окреслював завдання Віктор Ющенко, виділивши два надпріоритетних напрямки: «активізація переговорів із Євросоюзом та оздоровлення атмосфери відносин із Російською Федерацією». Неприїзд на нараду Юлії Тимошенко продемонстрував, наскільки непросто втілити консолідованість зовнішньої політики в життя, коли в уряді працює ще одне міні-МЗС на чолі з віце-прем´єром з питань євроінтеграції Григорієм Немирею. Домогтися, щоб співробітники посольств були присутніми на всіх прем´єрських зустрічах за кордоном, - ще одне обов´язкове, хоч публічно і не оголошене завдання міністра.

Ющенко також акцентував увагу на загрозах суверенітету, з якими Україна стикається вперше за роки незалежності, згадав про недієву систему міжнародних гарантій Україні, вироблених у 1994 році, про інформаційну війну та важелі енергетичного тиску.

У першому офіційному виступі Порошенко, вторячи президенту, орієнтував загал на бізнес-підхід до дипломатичних справ. Він бачить зовнішню політику «конкретною і практичною». «Впевнений, що своїми основними завданнями на найближчий період ми маємо поставити отримання максимально можливих конкретних результатів на всіх пріоритетних напрямках зовнішньої політики держави», - ретельно читав він із папірця.

Міністр прагне якісних змін у відносинах з Російською Федерацією. «Наші стосунки мають стати менш емоційними, більш прагматичними та рівноправними», - сказав Порошенко. Слідом за Ющенком закликав дипломатів активніше захищати інтереси українців: «Потрібно домогтися, щоб паспорт громадянина України поважали на всіх кордонах як на сході, так і на заході». Але коли говорив про пожвавлення роботи на східному напрямку - в Китаї, Індії, арабському світі - допустив перший географічний ляп, зачисливши до переліку Північну Африку.

Тут же дозволив собі критику: українські бізнесмени не відчули переваги від вступу до СОТ, країна програє розв´язану проти неї інформаційну війну. «Нами будуть запропоновані нові підходи в інформаційній роботі, - обіцяє власник «Каналу чесних новин». - Ми маємо пояснити наші дії не лише тим, хто зацікавлений, але й тим, хто необізнаний, і виграти цю боротьбу». Пропаганда часів революції-2004 стає тепер на дипломатичну службу.

Вихід на міжнародну передову за три місяці до президентських виборів підтверджує репутацію Порошенка як відчайдушного політика - на противагу більшості досвідчених дипломатів, не схильних до ризикованих кроків. Він навряд чи освоїть усі тонкощі професії за ті півроку, що залишилися до відставки уряду Тимошенко, але зможе завести корисні знайомства, які дозволять залишитися в грі після президентських виборів, хто б там не переміг. Так, як зараз вигідно користується дипломатичними контактами під час міжнародних поїздок інший міністр-політик - Арсеній Яценюк.

За ще одним збігом обставин перший політ Порошенка в якості міністра - в Брюссель, у складі офіційної делегації Віктора Ющенка, який відвідує Бельгію з першим державним візитом. А от коли президентський міністр поїде в Москву і чи поїде взагалі, поки що невідомо. Хоча вітальну телеграму з нагоди призначення на посаду від російського колеги Сергія Лаврова Петро Олексійович отримав однією з перших.

Михайлина СкорикМихайлина Скорик, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram