ГоловнаПолітика

Інтерв’ю Президента України газеті "Фігаро"

Конфліктуючи зі своїм Прем’єр-міністром Юлею Тимошенко, Президент Ющенко прагне отримати другий мандат на президентських виборах 17 січня.

Інтерв’ю Президента України газеті "Фігаро"
Фото: www.segodnya.ua

- Яким чином Ви сподіваєтесь виграти вибори, якщо відповідно до результатів опитування громадської думки у Вас низький рейтинг?

- Я виграю. За три місяці мій рейтинг збільшиться втричі. Моя програма є простою: поновити повагу та незалежність України, ведучи її в Європу. Це не направлено проти когось. По відношенню до Росії мої плани є позитивними, я хочу лише щоб була визнана незалежність України.

- Що принесло б нового президентство Ю.Тимошенко?

- На Заході політична ситуація в Україні доволі часто є причиною протиріч між двома особистостями. Існує конфлікт між двома ідеологіями. Ціллю Ю.Тимошенко є об´єднання з Партією регіонів з метою керування державою протягом п´ятнадцяти років та впровадження проросійської політики, що призведе до відходу від демократичних принципів.

- Чи визнаєте Ви «законні права» Росії в цьому регіоні?

- Ні. Україна є суверенною державою, яка не може допустити жодного втручання. Це фундаментальна проблема в наших стосунках. Протягом 350 років ми були колонією Російської імперії, але зараз ми незалежні. Це ненормально, що після вісімнадцяти років незалежності наші кордони неделімітовані. Чи може бути визнана наша територіальна цілісність, коли російський Парламент визначає Севастополь як російське місто. Присутність російського флоту на Чорному морі в Україні суперечить положенням нашої Конституції, яка забороняє присутність іноземних сил на національній території. Ось чому російський флот має залишити Севастополь не пізніше 17 травня 2017 року.

- Чи очікуєте Ви кризи в стосунках з Росією щодо цього питання?

- Якщо Росія поважає свої міжнародні зобов´язання, ми матимемо гарні стосунки. Але якщо ми будемо свідками нових інтриг та пропагандистської війни, то все буде інакше. За два роки позитивне ставлення до Росії в Україні збільшилось з 88% до 93%, тоді як негативне ставлення росіян до України зросло з 33% до 56%. Ці цифри відображають відношення урядів та ідеологію, що вони пропонують громадській думці.

- Які наслідки війни в Грузії для України?

- Коли європейська країна втрачає свою територіальну цілісність, то постає питання щодо західних ідеалів демократії та свободи. Чим більш буде розширений на схід європейський оборонний простір, тим краще буде для Європи. Україна не забуває уроки 20 століття. Ми шість разів проголошували нашу незалежність і п´ять разів її втрачали. Ось чому ми хочемо приєднатись до європейського оборонного простору, як це зробили країни Балтії або Румунія, Болгарія, Польща та Чеська Республіка. Усі країни, які віднайшли свободу, вибрали пан-європейську систему оборони. Альтернативи немає.

- Чому більшість українців негативно ставляться до вступу в НАТО?

- Перед тим як Іспанія вступила в НАТО, іспанці були проти. Ми сімдесят років жили під впливом брехні. Нас запевняли, що вороги знаходиться на Заході, і що вони створили військовий блок з метою нападу на нас. За чотири роки кількість прихильників вступу до НАТО збільшилась з 14% до 33%. Їх більше, ніж тих, хто проти. Коли питання стане на порядку денному, ми проведемо референдум. Як українець, я вражений, що на Заході нам можуть дорікати, що ми не маємо позитивної громадської думки.

- Як Ви оцінюєте ставлення Франції до розширення НАТО?

- Я хотів би, аби наші європейські партнери виробили більш чітке та зрозуміле ставлення. У цьому питанні необхідно покласти край політиці поділу Європи. Це питання політичної волі.

- Як Ви оцінюєте відносини з Європейським Союзом?

Протягом чотирьох років був здійснений значний прогрес. Я сподіваюсь, що угода про асоціацію, яка включає дуже важливе положення про створення зони вільної торгівлі, буде укладена до завершення шведського головування. Проблема полягає в тому, що Європейський Союз є основною євроскептичною потугою сьогодення. Втім, я переконаний, що Україна стане членом Європейського Союзу.

- Чи зможе їй допомогти ратифікація Лісабонського договору?

- Так. У тій мірі, у якій вона стабілізує відносини в рамках ЄС, де відповідальні чинники занадто переймаються внутрішніми проблемами для того, аби цікавитись розширенням.

- Чому після «помаранчевої революції» Ви втратили довіру Ваших прихильників?

- Ми були єдині у боротьбі з тодішньою владою, але потім кампанії, що були запроваджені Ю.Тимошенко, нас розділили. Необхідно також нагадати, що протягом перших двох з половиною років мого президентства я переніс двадцять шість операцій. І потім, я вважаю, що моя президентська місія мене зобов´язує порушувати питання, від яких залежить майбутнє нації. Наприклад, вступ до НАТО або захист української мови. У короткостроковій перспективі це не приносить жодних політичних дивідендів.

- Чи варто побоюватись нової «газової кризи» цієї зими?

- Питання, без сумніву як завжди, не буде врегульоване до 31 грудня. Тариф на транзит російського газу залишається незмінним протягом чотирьох років у той час, коли ціна на газ збільшилась у 3,5 рази. Втім, я можу вас запевнити, що Україна не є відповідальною за припинення постачання російського газу у січні минулого року. У наших інтересах забезпечити стабільні поставки до європейських країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram