ГоловнаПолітика

Кость Бондаренко: Україна ризикує перетворитися на Сомалі

25 вересня 2009 року у Львові, в приміщенні інформаційної агенції «Захід. Нет», відбулася прес-конференція політолога, директора Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Костя Бондаренка на тему «Україна напередодні старту виборчої кампанії».

Кость Бондаренко: Україна ризикує перетворитися на Сомалі
Фото: revisor.od.ua

Під час  прес-конференції було змальовано суспільно-політичну та соціально-економічну ситуацію в Україні, розглянуто питання стосунків України з іноземними державами, зокрема, з Російською Федерацією та Сполученими Штатами Америки, перспективи євро-інтеграційних процесів.

 Зокрема, політолог зазначив, що сьогодні реальний вибір існує між двома кандидатами - Віктором Януковичем та Юлією Тимошенко. Янукович - яскравий репрезентант Сходу України і східної концепції розвитку, яка передбачає опору на експортний та промисловий потенціал країни, а також на електоральне середовище, базоване переважно на російській мові і російській культурі. Юлія Тимошенко базується переважно на західно-центральноукраїнській концепції розвитку, з акцентом на євроінтеграційних процесах (переважно - контакти з Францією і Німеччиною). На фоні послаблення інтересу до України з боку США, проамериканські сили в Україні можуть записати собі програш, яким скористалася Юлія Тимошенко.

 «Нинішня кампанія матиме кілька особливостей. По-перше, це буде бліц-кампанія, яка триватиме лише три місяці. Сьогодні більшість з кандидатів ще не мають ані концепції ведення кампанії, ані розгорнутих штабів, ані розуміння, де взяти фінанси на вибори. По-друге, це буде перша в історії України кампанія, в якій не відіграватиме роль зовнішній фактор: ні США, ні Росія, ні ЄС не будуть суттєво впливати на виборчий процес. По-третє, в ході кампанії не будуть активно задіяні ресурси українських олігархів - більшість кандидатів шукають фінанси у представників другого ешелону українських фінансистів. Сьогодні олігархи не підтримують жодного із політиків першого рівня», - зазначив К. Бондаренко.

 Решта політиків, на думку експерта, можуть бути або претендентами на інші державні посади (наприклад, реальна перспектива для Арсенія Яценюка - прем´єрство за президента Януковича, для Сергія Тигіпка - лідерство на політичному Сході України тощо), або технічними кандидатами або просто людьми з нездоровими амбіціями.

 «Українські політики проявляють недалекоглядність, намагаючись або зірвати вибори, або усунути від влади чинний уряд. Тактично Ющенко і його союзники можуть відправити у відставку Тимошенко чи спробувати оголосити парламент нелегітимним. Але стратегічно вони ризикують після цього кинути Україну в хаос: уявіть собі початок року. Немає бюджету на наступний рік. Не індексуються заробітні плати і пенсії. 23 січня Президент втрачає свої повноваження і перестає бути легітимним Президентом. За законом, він мав би передати повноваження в.о. Президента спікеру, але в умовах нелегітимності парламенту він перетвориться на узурпатора владних повноважень. Україна наближається до дефолту. Отримати кошти від зовнішніх фондів Україна не зможе, оскільки не буде уряду - де-факто. Україна поступово ризикує перетворитися на Сомалі, де понад 15 років немає легітимної влади», - вважає політолог.

 Також Костянтин Бондаренко зазначив, що ідея, з якою виступили ряд політиків - висунення єдиного кандидата від демократичних сил - є утопічною. По-перше, через розмитість поняття «демократичні сили» - адже в Україні немає недемократичних сил, інакше вони були би поза законом. По-друге, через амбіції політиків, які навряд чи погодяться на європейський принцип: лідером має бути найрейтинговіший кандидат. У нас лідери карликових партій підуть на вибори, щоби потратити гроші і набрати своїх 0,1 - 0,2%, але при цьому задовольнити власні амбіції. «Знаючи всю цю публіку, мушу стверджувати: в українській політиці так багато лицарів абсурду, що здоровий глузд ними сприймається як зрада національних інтересів», - сказав К. Бондаренко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram