ГоловнаПолітика

Лівія, бензин для армії та президентські кадри

Тиждень від Олександра Скіпальського, генерала СБУ у відставці.

Лівія, бензин для армії та президентські кадри
Фото: УНИАН

Найважливіша подія тижня - поїздка прем´єр-міністра Юлії Тимошенко в Лівію. Українсько-лівійські контакти тягнуться ще з часів Леоніда Кучми, і навіть Каддафі приїжджав в Україну. Тимошенко привезла важливі для країни конкретні домовленості: в Україні відкриють лівійський інвестиційний центр, виділять землю під АЗС лівійської компанії, під склади для зберігання паливно-мастильних матеріалів. Наш уряд обіцяє підтримку будівництва потужного нафтопереробного заводу, який зокрема забезпечуватиме пальним і країни ЄС. Це домовленості, результати яких будуть видимі дуже швидко - суспільство зможе подивитися, наскільки прем´єр здатна втілити такі серйозні проекти. Для України вони важливі, оскільки йдеться про альтернативне енергозабезпечення.

Знаковим моментом для країни є атака з затримкою з боку міністра оборони Юрія Єханурова на прем´єр-міністра. «Атака з затримкою» - військовий термін. Єхануров як військовий міністр повинен був дати бій там же, в урядовій залі. Але, підібгавши хвіст, побіг порадитися з «тигром» і аж потім пішов в атаку - з листом на прем´єра. Ці кумедні дії - чудовий привід для анекдотів, але для оборонної галузі - ганьба. Безумовно, у відставку має піти міністр, який дозволяє собі пояснювати підвищення цін тим, що танк не може дійти до бензозаправки. Він зобов´язаний знати, що армія має достатньо потужностей для зберігання пального і специфічних заправок, у тому числі пересувних. Тож не треба вішати локшину на вуха суспільству.

А повідомлення про те, що армія не готова скасувати обов´язковий призов з 1 січня 2010 року, є додатковим підтвердженням української біди. Бо це велика біда, коли армією керують будівельники і всі ті, в кого є можливості через «кумівство», а не професіонали. Перехід на професійну армію не може переноситися з року на рік! Він повинен відбуватися щоденно. Тільки тоді, коли війська досягнуть певного рівня боєготовності, який не буде втрачений з переходом від призовної на професійну армію, можна буде сказати, що Україна змінила форму Збройних Сил. Усе інше - це лише відлуння непотрібної «потасовки» всередині Кабміну, продовження боротьби між президентом і прем´єром.

Ще одна важлива новина - розміщення на сайті РНБО «Доктрини інформаційної безпеки України», покликаної врегулювати багато питань у цій сфері. В той же час є побоювання, що влада спробує під цим приводом обмежити доступ до офіційної інформації.

Також мене зацікавила «залізна логіка» президента в кадровій політиці. На заводі з виготовлення залізобетонних шпал у Коростені Віктор Ющенко поінформував про своє доручення Вірі Іванівні наповнити Секретаріат кадрами - підібрати кращих випускників престижних вузів країни. Він вважає, що таким чином залучить висококласних профі, певно, забувши, що для перетворення геніальних випускників на професіоналів їх треба ще 10-15 років вчити. Згідно з Конституцією, на це піде щонайменше два президентських терміни. Не вдасться йому зробити Секретаріат високопрофесійним - хлопці просто не встигнуть вирости.

З погляду мистецтва безсумнівно знаковою подією є приїзд до України чарівної Патриції Каас. Я не зміг купити квиток, бо їх розпродали ще за тиждень до концерту, та й ціна була не по кишені, але приємно бачити такий ажіотаж. Коли відома в світі співачка приїжджає до Києва, вона тим самим піднімає авторитет країни. Точно так, як його піднімає перемога «Шахтаря». Це показує, що Україну знають, цінують, незважаючи на недоліки, які в нас є.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram