ГоловнаПолітика

Протестувальники біля Київради вимагають не запроваджувати російську як регіональну в Києві

Це попереджувальна громадянська акція.

Протестувальники біля Київради вимагають не запроваджувати російську як регіональну в Києві
архивное фото
Фото: www.mediaport.ua

Сьогодні, 5 вересня, захисники української мови вийшли на попереджувальну акцію біля будівлі Київради з вимогою не вводити російську мову в столиці як регіональну.

Біля будівлі КМДА зібралося близько півсотні учасників і прихильників Конгресу українських націоналістів, партії "Наша Україна", Української народної партії. Вони тримають національні прапори, деякі з учасників акції одягнені у футболки з написами: "Дякую, Боже, що я не москаль" і зображенням Степана Бандери.

Один з організаторів акції, керівник київської міської організації "Нашої України" Андрій Ніцой розповів, що це попереджувальна громадянська акція, яка не має політичних цілей, і учасники, які зібралися, хочуть застерегти Київраду від спроб зробити російську мову регіональною в Києві.

"Ми вимагаємо, щоб наші мовні права не порушували. В Україні ми повинні розмовляти українською мовою і чути її в державних установах", - сказав він.

В Україні ніяких утисків української мови немає.

— Микола Азаров, прем'єр-міністр

При цьому організатор акції зазначив, що жодних утисків російської мови чи інших мов національних меншин у Києві немає.

Також Ніцой наголосив, що учасники акції збирають підписи під громадянською ініціативою щодо розгляду Київрадою проекту рішень про забезпечення права вільного використання державної мови.

Нагадаємо, статус регіональної російській мові надали обласні Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Одеська, Херсонська, а також міські Ізмаїльська, Одеська та Севастопольська ради.

20 серпня статус регіональної російській мові надала Харківська міська рада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram