ГоловнаПолітика
Спецтема
Выборы в Киеве

Доля київських виборів залежить від складу наступної Верховної Ради, - б'ютівець

На думку нардепа, влада може "тягнути" з виборами мера Києва до 2015 року.

Доля київських виборів залежить від складу наступної Верховної Ради, - б'ютівець
Фото: obozrevatel.com

Вибори мера Києва можуть відкласти на невизначений термін. Про це в коментарі Інституту Горшеніна заявив Степан Курпіль, народний депутат України (БЮТ).

"Оскільки влада домовилася з Черновецьким і він склав свої повноваження не цілком у терміни - три дні, здається, залишалося до складання повноважень офіційно, передбачити, коли будуть вибори мера Києва, майже неможливо. Оскільки це вирішує Верховна Рада. Дуже багато що залежатиме від того, якою буде склад майбутньої Верховної Ради. Тому що я думаю, що ця більшість, керована безпосередньо з Адміністрації Президента, найближчим часом не планує оголосити вибори мера Києва. Оскільки зараз "провладний" кандидат не має певності в перемозі", - зазначив Степан Курпіль.

За його словами, також не зрозуміла наразі позиція Віталія Кличка. "Напевно, якби вибори відбулися до виборів у ВР, Віталій, думаю, пішов би на ці вибори. А якщо вони відбудуться - а так і буде, судячи з усього, - після виборів у ВР, то велике питання, чи піде Віталій Кличко на вибори мера, якщо він очолюватиме фракцію у ВР. Влада зараз грає, вона може зволікати з виборами мера Києва дуже довго - півроку, рік, навіть більше. Можливо, навіть до 2015 року - якщо влада буде вважати, що це їй вигідно", - сказав він.

При цьому, на думку народного депутата, обсяг повноважень майбутнього мера Києва безпосередньо залежить від політичного забарвлення останнього. "Усе залежить від того, хто перемагає. Якщо перемагає кандидат, зручний для владної еліти, тоді мер Києва одночасно виконує і роль глави КМДА. Якщо інший кандидат переможе - тоді ці функції просто будуть поділені, і повноваження міський голова матиме дуже обмежені. Він буде раз важливим - під час формування бюджету. Але вже використовувати цей бюджет буде голова Київської адміністрації", - вважає Степан Курпіль.

Нагадаємо, що 7 вересня 2010 року Верховна Рада розділила повноваження голови Київської міської адміністрації і мера міста Києва, тим самим суттєво обмеживши повноваження мера. При цьому голову Київської адміністрації призначає Президент України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram