ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ скасував узгодження продажу кредитів "Дельта Банку" з дисконтом 96%

У заставу були передані робочі потужності олійно-жирових комбінатів в Одеській області й інфраструктура в порту "Чорноморськ".

НБУ скасував узгодження продажу кредитів "Дельта Банку" з дисконтом 96%
Фото: www.kp.by

Національний банк України 8 липня скасував своє рішення від 9 квітня №280-рш про погодження реалізації пулу активів, переданих АТ "Дельта Банк" у заставу НБУ.

Про це повідомляють на сайті Нацбанку.

У цей пул увійшли майнові права з низки кредитних договорів, у заставу згідно з якими були передані робочі потужності олійно-жирових комбінатів в Одеській області й інфраструктура в порту "Чорноморськ".

7 червня за підсумками торгів зазначений пул активів придбало ТОВ "Фінансова компанія "Скай" за ціною 182,5 млн грн, тоді як початкова ціна лота становила 868,8 млн грн.

"Національний банк вважає, що проведений аукціон відбувся з наявністю обставин і можливих маніпуляцій з боку покупця, які могли вплинути на результат торгів і реалізації майна за заниженою вартістю", - йдеться в повідомленні.

У НБУ нагадали, що за три місяці до цього аукціону, 6 березня, той самий покупець пропонував протягом торгів за той самий актив суму майже вп'ятеро більшу - 906,2 млн грн. Однак тоді угоду за підсумками аукціону було зірвано судовою забороною Окружного адміністративного суду Києва від 5 березня за позовом юридичної особи, яка взагалі не брала участі в торгах.

У результаті Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повторно виставив зазначені активи на торги після отримання відповідного погодження від Нацбанку.

"Національний банк убачає можливі зловживання в діях покупця - ТОВ "Фінансова компанія "Скай", оскільки за три місяці активи (з якими, по суті, не відбувалося змін) не могли знецінитися в кілька разів", - підкреслюють у НБУ.

Відповідно, Нацбанк як заставодержатель частини активів повідомив Фонду гарантування вкладів про скасування свого попереднього рішення (яким надавалася згода на реалізацію активів) у зв'язку з наявністю обставин, які могли вплинути на результат торгів і реалізації майна за заниженою вартістю.

7 червня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на "голландському" аукціоні, який провела компанія DebtX, продав пул активів "Дельта Банку" номінальною вартістю 4,85 млрд грн за 182,5 млн грн. Тож дисконт під час продажу пулу склав 96,2%.

Покупцем активу стало ТОВ "Фінансова компанія "Скай", його кінцевим бенефіціаром є відомий бізнесмен Андрій Веревський, основний власник і голова агрохолдингу "Кернел". Ця структура в березні вже перемагала на аукціоні Фонду гарантування (з пропозицією 906 млн грн), на якому продавали ці самі активи "Дельта Банку". Однак відповідну угоду було заблоковано судом на вимогу третьої особи.

Значну частину виставленого на продаж пулу становлять права вимоги за кредитами юридичним особам (15 шт.), майнові права за кредитними договорами (7 шт.), дебіторська заборгованість. Деякі активи перебувають у заставі Національного банку України й АТ "Укрексімбанк".

Забезпеченням кредитів є об'єкти переробки сільськогосподарської продукції, розташовані в Одеській області. З урахуванням оприлюднених Фондом гарантування номерів договорів, йдеться про Іллічівський олієжировий комбінат, Іллічівський зерновий порт і Одеський олієжировий комбінат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram