ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк скасував валютні ліцензії для учасників фондового ринку

З 7 лютого введено в дію близько 30 послаблень.

Нацбанк скасував валютні ліцензії для учасників фондового ринку
Фото: Цензор

Національний банк України звільнив учасників ринку цінних паперів від необхідності отримувати ліцензії на валютні операції.

Прес-служба НБУ повідомляє, що відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ №65 від 7 травня 2019 року "Про затвердження змін до Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам, операторам поштового зв'язку ліцензій на здійснення валютних операцій", що набуває чинності з 9 травня 2019 року.

Відзначається, що покупка і продаж цінних паперів не є валютними операціями, а всі розрахунки будуть проводитися через банки, які мають банківську ліцензію та здійснюють валютний нагляд, в тому числі за операціями учасників фондового ринку. У зв'язку з цим НБУ скасував ліцензії учасників фондового ринку, а також ПАТ "Національний депозитарій України", які були видані раніше.

Крім того, НБУ пом'якшив вимоги для отримання валютних ліцензій страховим компаніям, які надають послуги зі страхування життя. Раніше лайф-страховики повинні були мати власний капітал у сумі щонайменше 300 млн грн. Тепер, щоб отримати відповідну ліцензію, лайф-страховики повинні забезпечити наявність мінімального власного капіталу в сумі нормативу платоспроможності і достатності капіталу, який встановлено нормативно-правовим актом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Тому для отримання ліцензії лайф-страховики повинні мати мінімальний власний капітал у сумі щонайменше 45 млн грн.

Нагадаємо, новий закон "Про валюту і валютні операції" набрав чинності 7 лютого 2019 року. Нова система валютного регулювання, затверджена постановами Національного банку, передбачає низку послаблень на валютному ринку. Загалом з 7 лютого введено в дію близько 30 послаблень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram