ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні різко скоротився вилов риби

Азовське море можуть "випрасувати так, що там навіть черепашок не залишиться".

В Україні різко скоротився вилов риби
Фото: dpsu.gov.ua

У 2018 році вилов риби й інших водних біоресурсів (без урахування антарктичного криля) у внутрішніх водах і морській зоні України скоротився на 25%, або на 20,5 тис. тонн - до 61,5 тис. тонн порівняно з 2017 роком.

Про це повідомила Асоціація рибалок України.

Ці дані серйозно відрізняються від інформації Держагентства рибного господарства.

"Загальний вилов становив у 2017 році саме 82 тис. тонн. Ми знаємо, що Держрибагентство подавало в своїх даних цифру 94,2 тис. тонн, однак вони враховували обсяг вилову антарктичного криля. Але це некоректно", - уточнив керівник асоціації Олександр Чистяков.

Минулого року виловом риби займалися більш ніж 400 суб'єктів господарської діяльності, які мають квоти на спеціальне використання водних біоресурсів, на їх частку припало майже 41,5 тис. тонн риби та інших водних біоресурсів, видобутих у 2018 році.

Було виловлено 8,33 тис. тонн риби в Чорному морі, 16,15 тис. тонн - в Азовському морі, 480,4 тонн - у причорноморських лиманах, 1,51 тис. тонн - у пониззі Дністра з лиманом і Кучурганському водосховищі, 2,78 тис. тонн - у Дніпровсько-Бузькому лимані, 11,796 тис. тонн - у водосховищах Дніпра. Найбільше було виловлено бичків (10,867 тис. тонн), тюльки і верховодки (6,25 тис. тонн), срібного карася (5,43 тис. тонн), рапанів (5,38 тис. тонн), ляща (2,44 тис. тонн), плотви (2,12 тис. тонн), шпротів (1,53 тис. тонн).

Рибоводні господарства виростили ще майже 20 тис. тонн водних біоресурсів.

Чистяков попередив про проблему вилову риби в Азовському морі. Якщо протокол з розподілу лімітів вилову риби в Азовському морі між Україною і Росією не буде підписано, зона вилову може бути обмежена винятково прибережною частиною.

За підсумками минулого року улов азовських рибалок у п'ятикілометровій прибережній частині становив лише 2% від загального вилову в Азовському морі. "На Азовському морі працює 45 рибопромислових суден. Якщо вони будуть ловити в прибережній зоні, то за місяць "випрасують" її так, що там навіть черепашок не залишиться. Буде завдано непоправної шкоди Азовському морю, і невідомо, чи відновиться воно після цього", - розповів Чистяков.

Нагадаємо, що використання акваторії Азовського моря, яке є внутрішнім морем України і Росії, досі регламентується двома договорами між країнами: в 1993 році - угодою про так зване квотування вилову риби, і 2003 року - договором між Україною і РФ про співпрацю і використання Азовського моря і Керченської протоки.

Вилов риби в Азовському морі досі є лімітованим і щороку розподіляється між країнами в рамках чинної угоди 2003 року.

Протокол українсько-російської комісії з питань рибальства з розподілу квот на вилов риби на 2019 рік підписаний не був, оскільки роботу комісії зірвали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram