ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд зняв арешт з майна Промінвестбанку

Суд зняв арешт з майна Промінвестбанку
Фото: w-n.com.ua

Київський апеляційний суд зняв арешт з майна Промінвестбанку, який було накладено в рамках рішення Апеляційного суду Києва від 5 вересня 2018 року.

Про це повідомила прес-служба банку.

"4 грудня суд задовольнив скаргу Промінвестбанку, визнавши неправомірними дії, та скасував постанову приватного виконавця виконавчого округу Києва від 20 вересня про відкриття виконавчого провадження про примусове виконання рішення Апеляційного суду від 5 вересня за заявою ТОВ "Приватофіс", - йдеться в повідомленні.

Згодом, 6 грудня, цим самим судом задоволено скаргу Промінвестбанку, скасовано постанову приватного виконавця та знято арешт з майна банку.

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва 5 вересня заарештував акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку. Апеляційний суд Києва вирішив, що на території України є майно, що належить Російській Федерації і на яке може бути накладено стягнення. Крім арешту акцій банків з російським капіталом, суд заборонив банкам проводити ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, а також проводити будь-які дії, спрямовані на продаж майна.

Гаазький арбітраж присудив позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR+1% складних відсотків щорічно. Зазначений розгляд було ініційовано позивачами проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 року про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) та відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що Росія порушила свої зобов'язання шляхом вжиття з серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їхнім інвестиціям в об'єкти нерухомості, що розташовані в Криму, і зрештою призвели до експропріації цих інвестицій. Серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "НІва-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приватленд", "Дан-Панорама", "Санаторій "Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор".

У березні 2017 року президент Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти п'яти українських банків, які належали державі Росія. Санкції було введено щодо ПАТ "Сбербанк", ПАТ "ВіЕс Банк", ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк), ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "БМ Банк". Вони передбачають обмеження на виведення капіталу за межі країни на користь пов'язаних осіб.

Росії вдалося продати невеликий львівський банк "ВіЕс Банк", його придбав бізнесмен Сергій Тігіпко. БМ Банк оголосив про припинення банківської діяльності, а Банк ВТБ збанкрутував цієї осені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram