ГоловнаЕкономікаБізнес

Бахматюк готовий повністю погасити всі борги ВіЕйБі Банку і "Фінансової ініціативи" державі

Нацбанк, заявляє бізнесмен, його пропозицію неприймає.

Бахматюк готовий повністю погасити всі борги ВіЕйБі Банку і "Фінансової ініціативи" державі
Фото: Макс Левин

Власник найбільшого в Україні агрохолдингу Укрлендфармінг Олег Бахматюк готовий повністю погасити всі борги ВіЕйБі Банку і "Фінансової ініціативи" державі, але Нацбанк пропозицію не приймає. Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Нацбанку було запропоновано конструктивну ідею, але її не було почуто. Я готовий повністю погасити всі борги ВіЕйБі Банку і "Фінансової ініціативи", але Нацбанк навіть не хоче сідати за стіл переговорів", - зазначив він.

За словами Бахматюка, досі існує великий спротив керівництва Нацбанку: Валерія Гонтарева абсолютно не хоче займатися цим питанням.

"Ми запропонували сісти за стіл переговорів і вийти на бездисконтну виплату акціонером боргів банкам. Наводили чітку аргументацію: шановні, ви можете любити або не любити Бахматюка, проте в "Укрлендфармінгу" працює 37 тисяч людей, холдинг платить у рік 2,5 мільярда гривень податків, ще 2,5 мільярда - це фонд зарплати, обсяг виробництва - 1,2% ВВП. Окрім того, досвід продажу активів через фонд гарантування вкладів показує, що активи не продаються навіть за 5% від балансової вартості, тоді як ми пропонуємо 100% через 10 років", - розповів Бахматюк.

Підприємець зазначив, що "війна" з Нацбанком негативно позначається на розвитку його бізнесу в Україні. "Проти нас використовують тактику "тисячі порізів", і яким би ти не був розумним і сильним, як би ти не пояснював свою роль, війна завжди знекровлює", - зазначив він.

"За попередні періоди ми близько $2 млрд зробили капітальних інвестицій: побудували елеватори і дві найбільші фабрики з виробництва яєць у світі. Зараз декілька зупинилися: будь-який економічний суб'єкт, який воює 3,5 року, втрачає здатність розвиватися стратегічно. За три останні роки ми не взяли ні копійки кредиту, тому що "завдяки" зусиллям Національного банку нам їх не дали", - розповів Бахматюк.

За словами Бахматюка, незважаючи на протистояння з Нацбанком йому вдалося зберегти активи і людей, а також вийти на нові ринки. "Нашим зарубіжним партнерам ми виплатили близько $500 млн. Ми збирали урожай, платили зарплату, боролися і намагалися знайти якийсь конструктив, у нас навіть була підтримка в прем'єрських і віце-прем'єрських кабінетах, але з Нацбанком нам це ніяк не допомогло. Навпаки, за моїм зверненням пішли чергові випади Національного банку. Я думаю, вони вже перейшли межу", - підсумував Бахматюк.

Нагадаємо, в 2015 році ВіЕйБі Банк і банк "Фінансова ініціатива", головним акціонером яких є Олег Бахматюк, були визнані Нацбанком неплатоспроможними, внаслідок чого в ці банківські установи було введено тимчасову адміністрацію.

Олег Бахматюк - власник найбільшого в Україні агропромислового холдингу Ukrlandfarming, який спеціалізується на вирощуванні сільськогосподарських культур, виробництві яєць і яєчних продуктів (Avangardco), тваринництві та виробництві м'яса, дистрибуції сільськогосподарської техніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram